Plesu: "Ne indispune patriotismul lucid, ofensiv, critic. Preferam patriotismul de camuflaj, patriotismul batistei pe tambal"

Plesu:

Ideal ar fi fost ca doamna cu pricina sa spuna un nu hotarit si altor false nereguli vehiculate, necinstit, de exponentii anti-romanismului: sa arate ca profesorii de liceu, ca si asistentii si lectorii universitari sint platiti generos, ca salariile medicilor sint mai mult decit consistente, ca la noi coruptia e ca si inexistenta, ca nu stim ce e aia un "plagiat" si ca, daca avem zeci si zeci de mii de doctori in stiinte, nu e pentru ca trisam ca-n codru, ci pentru ca sintem o natie de genii, o pepiniera ampla de candidati la premiul Nobel.

acum 49 luni (26 Dec 2016)

Ca, mai ales, in stiintele umaniste si sociale se lucreaza in conditii grele, ca salariile cercetatorilor sint insuficiente, drept care unii trebuie sa le rotunjeasca acceptind, in paralel, si alte locuri de munca, ca, in sfirsit, avem de a face cu o clara sub-finantare a activitatii stiintifice in general. Si ca e pacat, pentru ca potentialul cercetatorilor romani e foarte mare. Domnia Sa considera ca interviul pacatuieste prin "generalizare", ca ne face un "deserviciu de imagine" (adica ofera o imagine "ciobita" a "realizarilor" noastre), ca nu e cazul sa ne tot lamentam, ci sa luam ca model "lupta" patriotica a dinsei pentru a cosmetiza cum se cuvine portretul tarii.

Ascultam tristul discurs al interlocutorei mele si ma tot intrebam unde si cind mai auzisem genul asta de pledoarie. Sa nu se supere compatrioata mea, dar era exact discursul ofiterilor de securitate de dinainte de 1989, cind imi interziceau sa ma mai intilnesc cu straini. Pentru ca aveam obiceiul sa bomban: ba ca se cam darima biserici, ba ca se cam distrug sate si monumente de patrimoniu, ma rog, tot felul de asemenea critici injuste, de natura sa ne "ciobeasca" imaginea. Si, in fond, situatia de la noi e excelenta (e drept, cu unele, mici, lipsuri), iar viitorul nostru e luminos. Patriotismul inseamna sa bagi dificultatile sub pres, sa lupti impotriva "calomniilor" dusmanoase prin minciuna triumfalista, sa arati tuturor, ca un activist responsabil, ca sintem mult mai buni decit cred ei, ca, oricum, sintem mult mai buni decit altii, daca nu chiar cei mai buni de pe mapamond! E ceea ce numeam pe atunci (si as numi si acum) "patriotism de camuflaj". Nu mai avem nimic de facut: doar sa ducem "pe culmi" "mindria de a fi roman"! Ca oamenii de stiinta romani din instituele de cercetare sint platiti foarte bine, ca isi mai iau, uneori, si alte slujbe din pura harnicie si cult al muncii. Ca disciplinele umaniste sint incurajate la cel mai inalt nivel (nu ca, de pilda, in Statele Unite, unde, de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro