Plesu: "De ce n-am reusit sa imbunatatim sistemul sanitar si infrastructura invatamintului? Din cauza lui Brancusi"

Bombanitori de aceeasi teapa - dar cu mai mare acoperire ideologica - au reusit, acum 50 de ani, sa refuze oferta lui Brancusi de a lasa, pe gratis, tarii sale intreaga sa opera. Dar, data fiind situatiunea, n-ar trebui, oare, sa inchidem citeva teatre si filarmonici, sa suspendam, pentru o bucata de vreme, editurile de stat, uniunile de creatie, inspectoratele de cultura judetene? Nu le-ar fi, totusi, greu sa se informeze si sa afle ca, de pilda, o pictura de Picasso s-a vindut, anul trecut, cu vreo 150 de milioane de euro, iar o sculptura de Giacometti cu 125 de milioane.

acum 55 luni (21 Mar 2016)

Nu vrem s-o patim cum am patit-o cu retrocedarea averilor confiscate de comunisti!" (ce-are una cu alta?!) Altcineva - baiat curatel, plin de griji pentru poporul obidit, dar mereu frustrat ca nu face rating-ul pe care il merita - crede ca a investi atita banet intr-o piatra e a lasa fara resurse educatia si invatamintul. In loc sa facem spitale si scoli, ne fudulim cu o opera de arta care nu ne aduce niciun avantaj special. Bombanitori de aceeasi teapa - dar cu mai mare acoperire ideologica - au reusit, acum 50 de ani, sa refuze oferta lui Brancusi de a lasa, pe gratis, tarii sale intreaga sa opera. Oricum, nu sta patria intr-o lucrare de arta, fie si celebra. Un alt ministru al culturii gasea ca, in loc sa cheltuim cu bolnavii de SIDA, mai bine punem de-un mare festival Shakespeare. Acum gogomania s-a rasturnat: decit sa ne imbogatim cu o piesa de patrimoniu, mai bine consolidam bugetul sanatatii (cca 1,7 miliarde euro, daca nu ma-nsel) cu 5 milioane de euro. Dar, data fiind situatiunea, n-ar trebui, oare, sa inchidem citeva teatre si filarmonici, sa suspendam, pentru o bucata de vreme, editurile de stat, uniunile de creatie, inspectoratele de cultura judetene? Si daca tot nu reusim sa facem autostrazi, n-ar fi o idee buna sa renuntam la ele inca vreo zece ani si cu banii economisiti sa facem scoli? De ce n-am prea reusit pina acum sa facem ce trebuie? De ce n-am reusit sa imbunatatim sistemul sanitar si infrastructura invatamintului autohton? Si a fasoanelor culturale de tot soiul. Sa se manifeste prin vorbe mari despre cit de mult ne iubim patrimoniul (lasind in paragina sute de monumente reprezentative), despre vrajmasia strainilor, despre ghinionul nostru istoric.

Nu hotiile la nivel inalt, mediu si mic, (fata de care cele 5 milioane de euro pentru patrimoniu sunt o bagatela), nu risipa incompetenta din diferite ministere, nu absorbtia schioapa a fondurilor europene sunt problema. Nu le-ar fi, totusi, greu sa se informeze si sa afle ca, de pilda, o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro