Plesnila, negustorul care era sa fie ucis chiar in ziua de Paste. Renumitul afacerist a fost jefuit ca-n Vestul Salbatic

Plesnila, negustorul care era sa fie ucis chiar in ziua de Paste. Renumitul afacerist a fost jefuit ca-n Vestul Salbatic

Era 13 martie 1881, iar in ziarul "Vocea Covurluiului" se scria despre marele jaf de la Lunca (astazi, comuna Jorasti), dat la conacul lui Plesnila, un fost negustor si mosier renumit. "Plesnila credea ca aceasta ura a lui Moise, zis si Pruteanu, ar fi pornit de la o situatie creata cu mult timp in urma, pe cand Plesnila era prim-jurat la Curtea cu Juri. Pe lista se mai regaseau si 70 de monede antice de aur si argint, butoniere de piept si maneci de aur cu peruzele, o cutie cu un serviciu din argint veritabil pentru masa, din 114 bucati, un lant lung de aur (darlogi pentru ceasornic), un manda de o mie de franci a Primariei comunei Jorasti, cu o hotarare a judecatorului de pace de la Horincea. Pe 8 mai, pe la amiaza, Moise a iesit cu banda sa in numar de vreo sapte insi, inaintea administratorului mosiei Docaneasa, aceasta fiind proprietatea lui Lascar Catargiu si i-au luat calul, ceasornicul si banii ce-i avea asupra sa.

acum 66 luni (1 May 2016)

Era 13 martie 1881, iar in ziarul "Vocea Covurluiului" se scria despre marele jaf de la Lunca (astazi, comuna Jorasti), dat la conacul lui Plesnila, un fost negustor si mosier renumit. De fapt, sirul evenimentelor era povestit chiar de acesta, intr-o scrisoare pe care o inaintase redactiei.

Dupa ce acesta a plecat la amicul sau, 12 indivizi inarmati cu arme bune - revolvere si cutile cu doua taisuri, au intrat in sufrageria sa, unde se gasea si vechilul (n.red.

"Acesti indivizi si-au indreptat armele spre pieptul vechilului si sub amenintarea ca daca va scoate un cuvant va fi ucis, il lega pe soler, pe chelar si o randasita de la bucatarie. Hotii au vrut sa o lege si pe menajera, insa la rugamintile acesteia, cum ca ar fi bolnava, au lasat-o in pace. Au luat-o pe randasita de la bucatarie si au silit-o sa apuce o lumanare si sa intre in cancelaria conacului. Acestia, dupa cele scrise de Plesnila in epistola sa, au cautat in care avea ", a explicat Marius Mitrof, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniului Cultural National Galati.

FOTO Pinterest

Dar hotii nu s-au multumit cu atat si i-au furat mosierului inclusiv toate hainele, albiturile, precum si toate armele vechi si noi.

"Le-au cerut servitorilor dulceata si si-au umplut buzunarele cu zahar, iar doi dintre ei au cerut bucate de post, ca ei posteau si li s-a dat pana si vinul scos pentru vechil. Acesta "nu avea numai dorinta de a prada, ci mai mult de a se razbuna, caci toate pozele mele le-am gasit in bucati, in mijlocul casei", scria Plesnila in scrisoarea trimisa la redactia ziarului "Vocea Covurluiului".

Ca o dovada a faptului ca mosierul a intuit bine, in casa era si o pictura mare, pe care infractorii nu au putut sa o fure, insa Pruteanu le-ar fi spus celorlalti: "Vedeti-l?

"Plesnila credea ca aceasta ura a lui Moise, zis si Pruteanu, ar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro