Planul secret al sefilor tribali si de clan

De asemenea, arata The Independent, sefii de triburi s-au intalnit si cu ministrii Arabiei Saudite si ai unor state din Golf, donatori de fonduri si militari din opozitie si chiar cu regele Abdallah al Iordaniei. De asemenea, SI, constient de puterea lor, face curte triburilor si clanurilor care au fost marginalizate prin decizia partidului Baas de a fi inlaturati de la exploatarea resurselor naturale din regiunile lor, in special petrol si gaz.

acum 56 luni (8 Jul 2015)

Potrivit The Independent, sefii tribali influenti din Siria au negocieri secrete, in curs, cu puterile occidentale si cu tarile din Golf pentru mobilizarea contra Statului Islamic.

Cei mai influenti sefi de trib din Siria s-au reunit in incercarea de a pune capat violentului razboi civil care sfasie tara - civili ucisi, comunitatile terorizate si deposedate de pamanturile lor ancestrale, devastate. Ei au format o noua coalitie tribala si au avut discutii secrete cu trimisul special al ONU pentru Siria si cu generalul american care este reprezentantul presedintelui Barack Obama in discutiile cu insurgentii care lupta contra regimului lui Bashar al-Assad.

De asemenea, arata The Independent, sefii de triburi s-au intalnit si cu ministrii Arabiei Saudite si ai unor state din Golf, donatori de fonduri si militari din opozitie si chiar cu regele Abdallah al Iordaniei.

Acesti lideri tribali exercita o influenta uriasa si dispun de fidelitatea a sute de mii de sirieni prin intermediul sistemului clanurilor. La discutiile secrete la care au invitat emisarul ONU, Staffan de Mistura, acum doua saptamani la Geneva, 11 din liderii lor au fost solicitati sa ajute la incheierea unui acord de pace cu guvernul sirian.

Luna trecuta, unii dintre sefii de triburi au fost invitati in privat de generalul John Allen, fost comandant al fortelor occidentale in Afganistan, pentru discutii in vederea crearii unei forte de lupta din randul rebelilor moderati si inrolarea combatantilor lor tribali pentru a lupta contra jihadistilor Statului Islamic.

Suspiciuni

Cei care au creat "Coalitia triburilor siriene si a clanurilor" au precizat ca sunt hotarati sa nu se lase manipulati de puterile externe, de ingerinta straina pe care le considera printre principalele cauze ale tragediei actuale a tarii lor. Iordania a declarat ca este gata sa gazduiasca tabere de antrenament pentru rebelii moderati, dar sefii de triburi au anuntat ca vor decide cum v... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro