Planul lui Trump de a imbunatati relatiile cu Rusia, un vis imposibil? "Dorinta lui de a coopera strans cu Rusia nu se justifica"

Planul lui Trump de a imbunatati relatiile cu Rusia, un vis imposibil?

Este un test pentru sistemul nostru iar pana acum pot spune ca sistemul a functionat, fie ca este vorba de Congres, de presa sau de comunitatea strategica din Washington. Dar ideea de a o permanentiza este dificila - iar asta nu are nimic de-a face cu Rusia sau cu angajamentul Statelor Unite fata de tarile baltice - ci tine de dimensiunea bugetului apararii si de necesitatea de a inchide cateva baze pe teritoriul Statelor Unite. Organizatia la care lucrez, German Marshall Fund, a lansat anul acesta o initiativa numita Alianta pentru Securizarea Democratiei, care este un efort de a urmari, monitoriza si dezvalui actorii sprijiniti de Rusia pe Twitter precum si "botii" care ajuta la diseminarea disensiunilor si la amplificarea incertitudinilor din sistemul nostru politic. Ucraina are inca de infruntat provocari enorme - fie ca este vorba de teritoriile ocupate, de eforturile Rusiei de a o submina sau de coruptia din interior care genereaza tot mai multa atentie. De exemplu, in 2014, dupa anexarea ilegala a Crimeii si atunci cand Rusia a intervenit in Ucraina, NATO a luat unele decizii destul de repede pentru a suplimenta politia aeriana din zona baltica si de a initia fluxul de forte din aceasta parte a lumii.

acum 49 luni (20 Dec 2017)

> Interviu realizat de Guntars Grinums pentru Defence Matters. Un palier al noii administratii care s-a schimbat destul de mult, tine de dorinta presedintelui de a se intelege mai bine cu Rusia. Asta cu siguranta este o schimbare de retorica si discurs, dar dincolo de acest aspect inca vad destul de multa continuitate. Desigur, angajamentul Statelor Unite fata de prezenta inaintata consolidata pe Flancul Estic ramane o prioritate, iar Pentagonul continua sa sustina aceasta misiune in bugetul sau. Exista fonduri semnificative pentru a mentine aceasta prezenta si fiecare semnal dat de armata noastra, de conducerea Pentagonului este pentru mentinerea acestei directii. Totodata exista mult sprijin printre republicanii si democratii din Congres, dar si in guvern pentru o prezenta militara americana robusta in aceasta regiune. Scepticismul profund fata de Rusia ramane. Exista cu siguranta constrangeri asupra puterii oricarui presedinte, dar totusi el are parghii destul de puternice. De fapt il admira pe Putin. Manifesta multe tendinte putiniste din perspectiva stilului sau de conducere. Este un test pentru sistemul nostru iar pana acum pot spune ca sistemul a functionat, fie ca este vorba de Congres, de presa sau de comunitatea strategica din Washington. Exista, de asemenea, intrebarea daca ar putea exista baze permanente. Dar ideea de a o permanentiza este dificila - iar asta nu are nimic de-a face cu Rusia sau cu angajamentul Statelor Unite fata de tarile baltice - ci tine de dimensiunea bugetului apararii si de necesitatea de a inchide cateva baze pe teritoriul Statelor Unite. Astfel, ar fi greu de justificat politic deschiderea unor baze noi folosind fondurile economisite prin inchiderea unor baze de pe teritoriul SUA. Insa realitatea este aceea ca Statele Unite, Marea Britanie si, probabil, Germania se vor concentra mai mult pe interior in urmatorii ani din cauza politicii si a incertitudinilor interne. Liderilor le este tot mai greu sa aloce timpul si atentia necesa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro