Planta care distruge microbii: rozmarinul, cel mai bun antiseptic, inchide ranile si tine treaza memoria

Planta care distruge microbii: rozmarinul, cel mai bun antiseptic, inchide ranile si tine treaza memoria

Este una din ierburile cu continutul cel mai ridicat de folati (acestia sunt importanti in sinteza ADN-ului, iar cand sunt administrati in perioada de preconceptie pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti). Rozmarinul se poate folosi atat sub forma de infuzie (o lingurita de planta se lasa la infuzat intr-o cana de apa calda) sau ca macerat, iar in acest caz, planta se lasa in apa la temperatura camerei peste noapte, dimineata se strecoara si se bea.

acum 110 luni (26 Jul 2015)

Este una din ierburile cu continutul cel mai ridicat de folati (acestia sunt importanti in sinteza ADN-ului, iar cand sunt administrati in perioada de preconceptie pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti).

"Despre rozmarin se spune ca are capacitatea de a incetini procesele de imbatranire, imbunatatind starea pielii si a creierului. Planta cu frunze totdeauna verzi, in forma de ace si cu flori albastre, albe sau rosii, rozmarinul era utilizat in vechime ca planta medicinala, rituala si condimentara.

Specialistii spun ca diferite parti din planta, in special varfurile de flori, contin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si numeroase uleiuri volatile esentiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen.

Remediu in afectiuni cardio-vasculare

Decoct, infuzie, macerat, tinctura, ulei esential ori ceai, acestea sunt modalitatile de folosire a plantei care trateaza cu succes gastritele si infectiile gastro-intestinale, favorizeaza secretia bilei, accelereaza tranzitul intestinal lenes, elimina gazele si stimuleaza apetitul.

"Rozmarinul este un remediu consacrat in afectiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare", spune dr.

Datorita proprietatilor sale cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene planta vindeca unele dermatoze, plagi deschise, rani purulente, raie si intepaturi de insecte.

Cum poate fi folosit

Bucataria mediteraneana intrebuinteaza rozmarinul proaspat si tocat marunt la condimentarea multor preparate alimentare, pentru gustul sau delicios, aromat, usor amarui. Rozmarinul se poate folosi atat sub forma de infuzie (o lingurita de planta se lasa la infuzat intr-o cana de apa calda) sau ca macerat,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro