Plajele de pe litoral, o afacere de peste 40 de milioane de euro

Pretul platit in varf de sezon pentru un sezlong a fost de 20 de lei in timpul saptamanii si 35 de lei in weekend. La o medie de 3.000 de euro pe zi, timp de 60 de zile, inseamna o afacere de 180.000 de euro. Daca mai adaugam serviciile conexe, care variaza mult in functie de plaja, putem ajunge la circa jumatate de milion de euro pe sezon, pentru o bucata de plaja. Daca fiecare face macar jumatate din cifra de afaceri a unei plaje din Mamaia, adica 500.000 de euro pe sezon, inseamna o cifra de afaceri totala de 42 de milioane euro. De la profit la pierdere Majoritatea firmelor care au concesionat plaje au si alt obiect de afacere, astfel ca este destul de dificil de demonstrat daca pentru ele administrarea plajelor este sau nu profitabila.

acum 102 luni (24 Sep 2014)

Una dintre cele mai profitabile afaceri de pe litoral este cea a concesionarii plajelor. Suma vehiculata este de ordinul zecilor de milioane de euro, asa cum reiese dintr-un calcul realizat de "Romania libera". "Am avut zile in care am scos si sezlongurile de rezerva. Pretul platit in varf de sezon pentru un sezlong a fost de 20 de lei in timpul saptamanii si 35 de lei in weekend. Fara sezlonguri suplimentare, vorbim de o afacere de aproape 16.000 de lei pe zi, in weekend, adica peste 3.500 de euro. La aceasta suma se mai adauga diversele produse vandute pe plaja, care pot dubla sau tripla lejer incasarile. In plus, se mai pot inchiria si baldachine, cu 70 de lei pe zi. La o medie de 3.000 de euro pe zi, timp de 60 de zile, inseamna o afacere de 180.000 de euro. Daca mai adaugam serviciile conexe, care variaza mult in functie de plaja, putem ajunge la circa jumatate de milion de euro pe sezon, pentru o bucata de plaja. Volumul de munca este mare pentru angajati: numai patru persoane deservesc tot acest perimetru, dar oamenii nu se plang. Si ultimul weekend din august a fost bun, cu un grad de ocupare de aproape 80%. Pe plaja exista circa 300 de sezlonguri, care se inchiriau in varf de sezon cu 25 de lei. Asadar, incasari de circa 7.500 de lei pe zi. Aici sunt amplasate circa 300 de sezlonguri, iar in varf de sezon nimic nu mai era liber.

In total sunt inchiriate plaje catre 84 de societati comerciale. Daca fiecare face macar jumatate din cifra de afaceri a unei plaje din Mamaia, adica 500.000 de euro pe sezon, inseamna o cifra de afaceri totala de 42 de milioane euro. "Am fost la plaja anul trecut toata vara, in Mamaia, dar nu am vazut niciodata un bon fiscal", spune un constantean. Un fost concesionar de plaja din Mamaia a declarat, sub imperiul anonimatului, ca nimeni nu obisnuieste sa elibereze bonuri fiscale.

Unde este plaja gratuita

Exista si cazuri de pe litoral in care plajele sunt gratuite. "Chiar daca avem cheltuieli mari, prefera... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro