Plagiat la nivel inalt pe vremea comunistilor: cum au aparut pagini din jurnalul lui Corneliu Coposu intr-o carte semnata de fratele lui Nicolae Ceausescu
O parte din jurnalul scris de Corneliu Coposu despre evenimentele ce au precedat si au urmat "loviturii de Palat" de la 23 august 1944 au fost reproduse intr-o carte semnata de generalul Ilie Ceausescu (fratele dictatorului Nicolae Ceausescu), alaturi de istoricii Florin Constantiniu si Mihail Ionescu.
O parte din jurnalul scris de Corneliu Coposu despre evenimentele ce au precedat si au urmat "loviturii de Palat" de la 23 august 1944 au fost reproduse intr-o carte semnata de generalul Ilie Ceausescu (fratele dictatorului Nicolae Ceausescu), alaturi de istoricii Florin Constantiniu si Mihail Ionescu. Acuzatia de plagiat a fost formulata chiar de catre Corneliu Coposu, care spunea ca asa a aflat ca jurnalul pe care il credea pierdut, fiindu-i luat la perchezitii si de negasit ulterior, se afla, de fapt, in posesia institutiilor comuniste.
Intr-un discurs tinut la Paris in 1994, Corneliu Coposu povestea cum a incercat, dupa Revolutie, sa-si recupereze documentele confiscate de Securitate cu ocazia zecilor de perchezitii domiciliare de care a avut parte si cum acele documente pareau ca s-au evaporat. "Eu insumi am cautat documentele care mi-au fost confiscate in cele 27 de perchezitii domiciliare facute de Securitate intre 1965 si 1989. (...) Am fost indrumat sa ma adresez, in scris, Muzeului de Istorie al PCR sau Arhivelor Statului, de unde am primit, insa, acelasi raspuns negativ", explica el.
Seniorul a continuat spunand ca a aflat ca documentele exista dupa ce si-a recunoscut, in cartea ce-l are drept coautor pe Ilie Ceausescu, pasaje din jurnalul sau despre evenimentele din jurul datei de 23 august 1944, la care a participat direct, in calitatea sa de secretar politic si personal al lui Iuliu Maniu.
Despre acest episod a vorbit si intr-un interviu acordat in 1995 ziaristului si istoricului Eugen Preda si realizatorului Mariana Conovici: "Mi s-a ridicat circa un sfert de vagon de hartoage. Nu ma intereseaza toate, m-ar interesa insa vreo 60 de pagini de jurnal, care intamplator au fost gasite la mine si confiscate si care sunt sigur ca nu s-au pierdut, intrucat in cartea domnului Ilie Ceausescu sunt reproduse punct si virgula, exact dupa notele mele". Seniorul a mai precizat ca a verif... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro