Pita de Pecica, secretele delicioasei paini pe care o prefera Ceausescu. Se produce in cuptoare vechi din perioada interbelica si rezista 10 zile fara conservanti

Pita de Pecica, secretele delicioasei paini pe care o prefera Ceausescu. Se produce in cuptoare vechi din perioada interbelica si rezista 10 zile fara conservanti

Acesta mai afirma ca secretul pitei, pe langa cantitatile de apa, drojdie, sare si faina bine dramuite, este si cel al cuptoarelor din caramida facute de tigani, arse la foc de lemne, de stiuleti de porumb ori de resturi vegetale.

acum 103 luni (1 Dec 2015)

Pita de Pecica este facuta din graul ce se recolteaza doar din holdele din apropierea localitatii, ea devenind cu urma cu cativa ani brand national. Painea care poate ramane proaspata timp de zece zile se mai face in momentul de fata in cateva brutarii din localitate, in cuptore vechi din perioada interbelica. Odata ce am cumparat afacerea, am primit de la Ioja si reteta, veche de pe vremea dacilor", spune unul dintre brutari.

Acesta mai afirma ca secretul pitei, pe langa cantitatile de apa, drojdie, sare si faina bine dramuite, este si cel al cuptoarelor din caramida facute de tigani, arse la foc de lemne, de stiuleti de porumb ori de resturi vegetale.

Pita de Pecica a fost descoperita de familia Ceausescu. De cateva ori pe saptamana, pita de la Pecica, produsa dupa retete traditionale, era trimisa cu avionul la Bucuresti pentru Nicolae Ceausescu. Pe vremuri, cea mai cunoscuta in Pecica era facuta de catre Gajo, unul din cei mai renumiti brutari din localitate.

Primarul orasului Pecica, Petru Antal, spune ca spre Bucuresti plecau in fiecare saptamana cel putin doua transporturi de pita, unul martea si unul vinerea. Pita consumata de sotii Ceausescu era facuta la CAP "Ogorul", situat la intrarea in localitate, dinspre municipiul Arad.

Despre Pecica, istoricii spun ca este una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad, care a fost locuita inca din epoca bronzului.

Unii istorici spun insa ca exact in apropiere de Pecica a fost centrul fortificat dac Ziridava, care a ajuns la inflorire in epoca statului sclavagist incepator dac, sec. La zece kilometri de Pecica se gaseste manastirea Hodos-Bodrog a carei atestare documentara dateaza din 1213 si in apropiere sunt ruinele manastirii lui Ahtum, pomenita in documente din 1204. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro