Ping-pong cu "carti albe" intre China si Japonia
Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a precizat ca aceasta "carte alba" ignora faptele si ofera remarci iresponsabile asupra dezvoltarii militare si activitatilor maritime normale ale Chinei, care oricum este decisa sa urmeze calea dezvoltarii pasnice si o politica de aparare nationala de natura defensiva. "Actiunea Japoniei care consta in a interveni deliberat in problema Marii Chinei si de a alimenta tensiunile regionale este contra pacii si stabilitatii in regiune si mineaza politica de securitate si increderea reciproca ce exista intre China si Japonia". Adoptarea de catre Camera inferioara a Dietei de la Tokio a proiectelor de lege pentru a permite trupelor nipone sa lupte in strainatate, pentru prima oara dupa al doilea razboi mondial, a accentuat si mai mult nemultumirile Beijingului fata de Japonia.
Documentul anual care analizeaza apararea Japoniei avertizeaza despre pericolul pe care il reprezinta China pentru securitatea sa si subliniaza necesitatea adoptarii de catre guvern a unei legi pentru atribuirea unui rol mai important armatei.
In noua sa "carte alba", document de analiza publicat anual de Ministerul Apararii, Japonia cere Chinei sa puna capat forajelor si constructiei de platforme petroliere si gaziere offshore in estul Marii Chinei, in apropierea apelor disputate intre cele doua tari, potential bogate in gaz. Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a precizat ca aceasta "carte alba" ignora faptele si ofera remarci iresponsabile asupra dezvoltarii militare si activitatilor maritime normale ale Chinei, care oricum este decisa sa urmeze calea dezvoltarii pasnice si o politica de aparare nationala de natura defensiva. A cerut Japoniei sa inceteze sa minta si a afirmat ca Beijingul va continua activitatile sale maritime conforme normelor internationale si locale, precizand ca prospectiunile petroliere si gaziere ale Chinei sunt "justificate, rezonabile si legitime". "Actiunea Japoniei care consta in a interveni deliberat in problema Marii Chinei si de a alimenta tensiunile regionale este contra pacii si stabilitatii in regiune si mineaza politica de securitate si increderea reciproca ce exista intre China si Japonia".
Adoptarea de catre Camera inferioara a Dietei de la Tokio a proiectelor de lege pentru a permite trupelor nipone sa lupte in strainatate, pentru prima oara dupa al doilea razboi mondial, a accentuat si mai mult nemultumirile Beijingului fata de Japonia. Aceste proiecte de lege sunt sustinute de premierul Shinzo Abe si sunt destinate sa intareasca rolul militar al Japoniei pe scena internationala. Aceasta reinterpretare a Constitutiei pacifiste, care face posibila trimiterea in exterior de Forte de autoaparare pentru a veni in ajutorul unui aliat, in primul rand SUA, se confrunta cu o vie opozitie ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro