Piesele pierdute ale lui Shakespeare. Cum au fost descoperite "Placerile dragostei" si "Cardenio"

Piesele pierdute ale lui Shakespeare. Cum au fost descoperite

Placerile dragostei Una dintre lucrarile considerate pierdute ale lui Shakespeare apare in lucrarea ""Palladis Tamia: un tezaur de intelepciune" scrisa in anul 1598, de clericul elisabetan si pasionatul de litere Francis Meres. Piese care nu au avut un mare succes Istoricul Joel Levy incearca sa gaseasca o explicatie cu privire la faptul ca cele doua piese nu s-au regasit in prima culegere cu lucrarile lui Shakespeare: "Daca reprezentatiile nu erau bine primite de public, tiparirea pieselor se facea intru un numar mic de copii.

acum 40 luni (19 Dec 2017)

De asemenea, colectionarii incearca sa descopere noi lucrari care au fost scrise de Shakespeare. La fel ca in cazul oricarui scriitor mare exista o serie de apocrife care ii sunt atribuite lui Shakespeare. Lucrarile recunoscute ale lui Shakespeare au aparut intr-o culegere publicata la 7 ani de la moartea sa, in anul 1623. Unele au ramas la stadiul de apocrife, iar altele a fost recunoscute oficial ca apartinand lui Shakespeare, printre acestea numarandu-se "Pericle, printul din Tyr". Mai tarziu alte lucrari au fost publicate intr-un format mai ieftin, cunoscut sub denumirea de quarto, pentru ca foaia de hartie era pliata in patru. "La prima venire a lui Shakespeare la Londra, unde a inceput sa scrie pe la 1580 si la inceputul lui 1590, el a fost probabil un scriitor ocazional; Mai tarziu, dupa ce s-au firmat in scrierea de piese de teatru, succesul sau i-a usurat publicarea operei. In timpul vietii sale nu au existat legi pentru drepturi de autor, iar dupa publicarea unei piese de teatru, altii editori si companii teatrale puteau sa le joace fara acordul autorului, sa le plagieze si chiar sa le copieze. Iata de ce un numar relativ mic de piese a fost publicat in timpul vietii lui Shakespeare si nici atunci in cele mai profesionale editii. Mai mult decat atat, succesul lui Shakespeare le-a data apa la moara unor scriitori si editori lipsiti de scrupule ca sa il plagieze, prezentand false lucrari ca apartinand marelui dramaturg", arata istoricul Joel Levy. O serie de lucrari apocrife au fost incluse ulterior in opera lui Shakespeare, cum ar fi "Pericle", "Doi veri de stirpe aleasa" si "Edward III".

Placerile dragostei Una dintre lucrarile considerate pierdute ale lui Shakespeare apare in lucrarea ""Palladis Tamia: un tezaur de intelepciune" scrisa in anul 1598, de clericul elisabetan si pasionatul de litere Francis Meres. Mult timp s-a considerat ca este denumirea unei piese deja existente, pentru ca nu aparea in sursele uzuale sau in afisele despre autori... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro