Piesele pierdute ale lui Shakespeare. Cum au ajuns sa se vanda falsuri ale faimosului dramaturg pe sume fabuloase

Piesele pierdute ale lui Shakespeare. Cum au ajuns sa se vanda falsuri ale faimosului dramaturg pe sume fabuloase

Cele mai importante opere pierdute ale lui Shakespeare suntconsiderate a fi "Placerile dragostei" si "Cardenio", mentionate in orice biografie a marelui creator, dar a caror existenta este pusa la indoiala de o parte din cercetatorii care i-au studiat operele. Credulitatea publicului londonez a facut insa ca in ultimii ani de viata ai lui Ireland sa i se solicite sa faca copii de pe falsurile sale, iar culmea este ca, in zilele noastre, pana si acestea valoreaza o avere, fiind destule persoane dispuse sa plateasca sume substantiale pentru a le achizitiona. "Titus Andronicus", piesa pierduta si regasita dupa 155 de ani Dovezi despre una dintre presupusele piese pierdute ale scriitorului , "Cardenio", s-au gasit intr-un document redactat in 1653 de un editor londonez, care inregistrase in Registrul Librarilor editarea unei piese intitulata "Istoria lui Cardenio", scrisa de Fletcher si Shakespeare.

acum 48 luni (19 Nov 2016)

Cele mai importante opere pierdute ale lui Shakespeare suntconsiderate a fi "Placerile dragostei" si "Cardenio", mentionate in orice biografie a marelui creator, dar a caror existenta este pusa la indoiala de o parte din cercetatorii care i-au studiat operele.

Majoritatea cercetatorilor s-au pus de acord ca primul sau in folio, reprezentand o culegere cu piesele lui Shakespeare, ar fi fost publicat in 1623, la 7 ani de la moartea sa. Celebrului scriitor englez i se atribuie si piesa "Pericle, printul din Tyr", desi aceasta a fost publicata separat, intr-un format ieftin, cunoscut sub denumirea de in quarto (ce inseamna o foaie de hartie pliata in patru).

In epoca in care a trait Shakespeare nu existau legi privind drepturile de autor, astfel ca dupa o piesa de teatru era publicata, alti editori si teatre puteau sa le copieze, plagieze sau chiar sa le joace fara acordul autorului. Acesta este unul dintre motivele care un numar destul de mic de piese apartinand dramaturgului au fost publicate in timpul vietii sale, se consemneaza in lucrarea "Istorii pierdute".

S-a ajuns astfel in situatia ca mai multe piese sa fie promovate din apocrife, ce reprezinta o serie de lucrari atribuite lui Shakespeare, dar care sunt contestate de majoritatea cercetatorilor operei sale.

In 1953, s-a gasit un fragment dintr-o lista a unuilibrar, Christopher Hunt, pe o coperta a unei carti, datata in 1603.Printre ofertele librarului se numarau si cateva dintre piesele lui Shakespeare, cum ar fi Negutatorul din Venetia, Imblanzirea scorpiei, Zadarnicele chinuri ale dragostei si Placerile dragostei", mentioneaza Joel Levy in cartea sa.

A inventat lucrari ale lui Shakespeare pentru a-si impresiona tatal

Cercetatorii care analizeaza operele lui Shakespeare sunt circumspecti in privinta "aparitiei" pe piata a oricarei lucrari ce este atribuita scriitorului, mai ales dupa ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro