Piesa de teatru care te invata ca protestul este un reflex sanatos

Piesa de teatru care te invata ca protestul este un reflex sanatos

Dincolo de umor, de ridicol, de victimizare, profesoara de limba si literatura romana/o biata pensionara e vocea unei generatii care este ignorata, tratata cu indiferenta, marginalizata, o generatie care la randul ei a renuntat candva sa se mai implice, iar acum cand o face/cand vrea sa schimbe ceva a gasit un Sistem care a devenit intre timp puternic, greu de schimbat. Si daca in spectacol jandarmul trece dincolo de gardul metalic si in final protesteaza alaturi de pensionara, fosta lui profesoara de limba si literatura romana, aceasta este pentru ca mesajul spectacolului este/ar putea fi ca protestul este si trebuie sa fie un reflex sanatos, o forma de aparare a libertatilor civile.

acum 78 luni (27 May 2016)

Doua reflectoare, un gard metalic din cele pe care le pun jandarmii la proteste pentru a delimita locul pe unde nu se trece, un scaunel din lemn rabatabil si un carucior de cumparaturi din cele pe care persoanele in varsta le trag dupa ele la piata. De o parte a gardului e ea, o doamna in varsta, profesoara de limba si literatura romana/Christine Cizmas, de cealalta parte a gardului e el - jandarmul/Marian Pirvulescu. E dis de dimineata in piesa, iar doamna/pensionara vine de pe la 7 pentru a fi sigura ca prinde loc la proteste. Un tablou perfect al functionarului care se dizolva in Sistem, care actioneaza la comanda, fara sa puna intrebari, fara sa aiba dileme, asteptari, fara sa stie ca el e/poate fi de fapt fiecare rotita care poate schimba ceva.

Recunosti in discursul jandarmului o intreaga generatie care si-a pierdut reperele, o generatie care e victima unui sistem care a subfinantat Educatia, oferind doar precaritate educationala. Ridiculizare dincolo de care sunt de fapt armaturile sociale fragile, rupte, slabite. Dincolo de umor, de ridicol, de victimizare, profesoara de limba si literatura romana/o biata pensionara e vocea unei generatii care este ignorata, tratata cu indiferenta, marginalizata, o generatie care la randul ei a renuntat candva sa se mai implice, iar acum cand o face/cand vrea sa schimbe ceva a gasit un Sistem care a devenit intre timp puternic, greu de schimbat. Si daca in spectacol jandarmul trece dincolo de gardul metalic si in final protesteaza alaturi de pensionara, fosta lui profesoara de limba si literatura romana, aceasta este pentru ca mesajul spectacolului este/ar putea fi ca protestul este si trebuie sa fie un reflex sanatos, o forma de aparare a libertatilor civile. Protestul nu este o extravaganta, o excentricitate, ci o forma de manifestare fireasca, obligatorie. Profesoara are o lista lunga a institutiilor impotriva carora trebuie protestat, sunt toate institutiile, de aici sau de oriunde.

Finalul spectac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro