Picturile naive ale unui roman care au impresionat Europa. "Numarul exact al lucrarilor mele este 164, din care mai am doar patru"

Picturile naive ale unui roman care au impresionat Europa.

Acesta este un fenomen aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea si reuneste creatiile unor artisti, incadrati adesea ca "pictori populari", "primitivi moderni" si care, fara studii de arta, in general (dar nu neaparat), au ajuns sa-si constituie, pe cont propriu, atat viziunea, cat si mijloacele de exprimare plastica. De pictura de sevalet m-am apucat relativ tarziu, la varsta de 22 de ani, pictand comercial, fara un gen anume. Doar din meseria de lacatus, caci cu arta naiva n-are de gand sa-ncheie socotelile artistice prea curand, mai ales ca numele sau a ajuns sa fie cunoscut nu doar in Europa, unde a avut expoozitii de grup in Elvetia, Austria si Suedia, ci si dincolo de ocean, tablourile sale fiind admirate in expozitii de gen in SUA si in Canada. De ce sunt lucrarile sale atat de apreciate de criticii de arta? Am folosit si lac de unghii, pasta de scris, anilina, chiar si unele medicamente: albastru de metil, cristal violet, chiar si cacao si pulbere de turmeric.

acum 70 luni (27 May 2017)

Gheorghe Babet este un nume de referinta in Romania in arta naiva sau "arta instinctuala", cum adesea i se spune. Acesta este un fenomen aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea si reuneste creatiile unor artisti, incadrati adesea ca "pictori populari", "primitivi moderni" si care, fara studii de arta, in general (dar nu neaparat), au ajuns sa-si constituie, pe cont propriu, atat viziunea, cat si mijloacele de exprimare plastica.

Desi marturiseste ca inca din copilarie a fost astras de culoare, Gheorghe Babet a inceput sa picteze tarziu. "In copilarie, am avut o colectie de peste 200 de creioane colorate, eram fascinat de culoare. Cu toate acestea, in scoala generala aveam note mediocre la desen, fiind mereu acuzat de copiere. De pictura de sevalet m-am apucat relativ tarziu, la varsta de 22 de ani, pictand comercial, fara un gen anume.

Intamplator, in 1975, am vazut un afis de inscriere la Scoala Populara de Arta. La vremea aceea, au fost 4,8 pe un loc si am fost acceptat fara a fi acuzat de copiere. Dupa un an de studii, am dat peste un album al lui Rousseau (n.r. Atat de socat am fost cand am realizat cata libertate de exprimare pot avea abordand acest gen de pictura, careia nici nu stiam ca-i zice ... Simteam ca la fantezia mea nativa si la dragostea mea pentru natura, genul asta se potriveste perfect", povesteste Gheorghe Babet.

"Au navalit strainii peste mine"

Pictorul are 67 de ani si s-a pensionat. Doar din meseria de lacatus, caci cu arta naiva n-are de gand sa-ncheie socotelile artistice prea curand, mai ales ca numele sau a ajuns sa fie cunoscut nu doar in Europa, unde a avut expoozitii de grup in Elvetia, Austria si Suedia, ci si dincolo de ocean, tablourile sale fiind admirate in expozitii de gen in SUA si in Canada.

Isi aminteste cu emotie de primele sale vernisaje si de cele dintai confirmari artistice. Ca o paranteza, in cei doi ani ramasi, am fost lasat sa pictez e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro