Pictorul roman care a expus la Paris la doar 18 ani. Armata germana i-a devastat casa si i-a furat toate tablourile

Pictorul roman care a expus la Paris la doar 18 ani. Armata germana i-a devastat casa si i-a furat toate tablourile

Instruirea si educatia efectuate in Franta, asigurate material de catre familia sa cu posibilitati financiare foarte bune, l-au imbogatit spiritual, Nicolae Grant fiind inscris la Pensionatul de baieti din Neuilly, pe care il frecventeaza in perioada anilor 1876-1878, pentru ca studiile medii sa le urmeze la liceele din: Tours - unde are sansa de a-l cunoaste pe istoricul si publicistul Jean-Henri Ubicini, la Montpellier si Auteuil. Inspirat de natura ambientala, sedus de frumusetea si diversitatea ornamentica a portului popular traditional, Nicolae Grant a imortalizat in desene, acuarele si picturi scene de viata din Campulung Muscel si din imprejurimi, redand pitorescul oamenilor si locurilor din Muscel.

acum 77 luni (30 Apr 2018)

Dupa cum precizeaza profesorul Sorin Mazilescu in lucrarea sa "Nicolae Grant (1868-1950) - pictorul care a conservat la superlativ parfumul epocii 1900", "Nicolae Grant s-a nascut la 21 aprilie/9 mai 1868, in palatul Belvedere din Bucuresti, fiind al unsprezecelea din cei 16 copii al familiei lui Effingham Grant si Zoe Racovita.

Tatal sau, scotianul Effingham Grant, se angajeaza, in 1837, ca secretar, la Consulatul britanic din Valahia, coordonat de sir Robert Gilmour Colquhoun, devenind diplomat, iar prin casatoria din 1850 cu Zoe Racovita, fiica lui Alexandru Racovita si a Anei, nepoata lui Dinicu Golescu, ajunge proprietar al Palatului Belvedere din Bucuresti si al mosiei aferente acestuia.

Instruirea si educatia efectuate in Franta, asigurate material de catre familia sa cu posibilitati financiare foarte bune, l-au imbogatit spiritual, Nicolae Grant fiind inscris la Pensionatul de baieti din Neuilly, pe care il frecventeaza in perioada anilor 1876-1878, pentru ca studiile medii sa le urmeze la liceele din: Tours - unde are sansa de a-l cunoaste pe istoricul si publicistul Jean-Henri Ubicini, la Montpellier si Auteuil. In celebra si selecta institutie de cultura bucuresteana, este initiat in artele plastice de catre profesorii sai, marii artisti ai penelului Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu.

"Printre colegii de studiu se simte mai apropiat spiritual de Nicolae Vermont si Ipolit Strambulescu. In anul urmator, pleaca la Paris, pentru a urma cursurile Scolii de arte decorative din capitala luminilor, fiind pregatit de catre Hector Lemaire pentru exigentul concurs de admitere la Scoala de belle-arte, unde se claseaza printre primii 10 din cei 410 candidati. Face intens practica in atelierul faimosului Jean-Leon Gerome, pictor si sculptor francez, pentru ca, apoi, insusindu-si asemenea modalitati picturale de redare a realitatii, sa devina elev al Scolii de belle-arte din Paris", precizeaz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro