Pictorul oltean care a stiut sa-si vanda scump opera a pictat o fresca fara bani in satul natal: "Ii asiguram tigarile si vodca"

Pictorul oltean care a stiut sa-si vanda scump opera a pictat o fresca fara bani in satul natal:

Tabloul aflat in colectia Bibliotecii Judetene "Ion Minulescu" din Slatina FOTO: Alina Mitran Legat de viata culturala a orasului Slatina, in colectia particulara a doctorului Mihai Serbu exista o fotografie din 1973, de la sala Artis, pe atunci situata in "orasul vechi", pe strada Lipscani, in care, la o intalnire culturala, Balasa apare alaturi de Marin Sorescu si de alte personalitati. Cuza" din Iasi pentru sute de mii de euro sau dolari, si a vandut tablouri cu preturi de zeci de mii de euro, si in tara si in strainatate, ridicand, astfel, piata,recunosteau la un moment dat pictorii romani, arata si generozitate.

acum 40 luni (15 Jun 2017)

Tatal sau a fost preot si un pasionat arheolog, iar mama, invatatoare in Dobriceni, satul de care Sabin Balasa vorbea ca despre" izvorul la care isi incarca bateriile".

Desi s-a simtit foarte apropiat de Iasi, orasul in care isi doarme somnul de veci, in Oltenia revenea in fiecare vara, spune invatatorul Mihai Petrescu. Spunea ca "la izvor", asa numea satul si locurile de unde a plecat, isi incarca cel mai bine bateriile. Chiar are un articol foarte interesant si in acelasi timp cu acest titlu isi deschide pagina pe care a lasat-o in cartea de aur a localitatii noastre, ", isi aminteste interlocutorul nostru.

La Dobriceni a ajuns cel mai des in timpul mariajului cu prima sa sotie, Sanda, care i-a daruit si cei doi baieti, in vreme ce de ultima sotie, spun cei care l-au cunoscut, se leaga mai mult evenimentele care l-au indeparat de vechile cunostinte.

Recunoscut pentru preturile exorbitante pe care le cerea pentru lucrarile sale, in satul Dobriceni a pictat, in 1978, o fresca in scoala proaspat ridicata, fara sa solicite vreo plata, spune Mihai Petrescu, amintind imprejurarile in care s-a produs evenimentul.

"Scoala veche a fost afectata de cutremur, in 1977, asa ca am ridicat, in sase luni, una noua chiar langa ea. A venit cu tot ce-i era necesar si a lucrat o luna si jumatate.

Aceasta lucrare a lui Sabin Balasa, cu dimensiunile 3 m/1,5 m, a fost evaluata la acel moment la 60.000 lei, contravaloarea a doua-trei masini Dacia, spune invatatorul care astazi incearca sa convinga autoritatile ca in acel local de scoala sa mute muzeul localitatii, "Plai Natal", infiintat in anii '70 si adapostit astazi, in imediata vecinatate, de scoala veche, afectata de cutremur.

"L-au solicitat sa picteze o fresca la Casa Sindicatelor, dar a cerut foarte mult"

Desi oltean, opere de-ale lui Sabin Balasa nu se regasesc in colectiile institutiilor de cultura din judet. Si cu maestrul Spiru Vergulescu, am semnat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro