Pictorul cu opere prea celebre ca sa poata fi furate. "Bineinteles ca nu este o pipa. Incearca numai sa o umpli cu tutun"

Pictorul cu opere prea celebre ca sa poata fi furate.

Prima expozitie a lui Magritte, din 1927, de la Galerie le Centaure in Brussels, a fost considerata de critici un esec total. Fiul unui croitor bogat, Rene Francois Ghislain Magritte, a fost interesat de arta de la o varsta frageda, incepand sa ia lectii de desen de la varsta de 10 ani, in Lessines. Indragostitii II (Foto: renemagritte.org) Totusi, conform lui Georgette Berger, cea de care se va indragosti la 15 ani si cu care va fi casatorit toata viata, se pare ca incidentul a fost povestit sub forma unei legende de catre Louis Scutenaire care ar fi aflat toata povestea direct de la Magritte. Om de publicitate Probabil ca succesul din spatele tablourilor semnate de Magritte este si faptul ca, din cauza nevoii de bani, in anii '30, impreuna cu unul dintre fratii sai, Paul, a deschis o agentie de publicitate, Studio Dongo, dupa cum informeaza Christies.com.

acum 62 luni (11 Sep 2017)

Prima expozitie a lui Magritte, din 1927, de la Galerie le Centaure in Brussels, a fost considerata de critici un esec total.

Fiul unui croitor bogat, Rene Francois Ghislain Magritte, a fost interesat de arta de la o varsta frageda, incepand sa ia lectii de desen de la varsta de 10 ani, in Lessines. Totusi, se va dedica artei abia dupa finalizarea serviciului militar belgian, la varsta de 23 de ani.

Inspiratia din trauma

La 13 ani, Magritte are parte de o experienta traumatica: mama lui se sinucide. Depresiva, Regina Magritte avusese mai multe tentative de suicid, iar pe 23 februarie 1912 este gasita in fluviul Sambre.

Indragostitii II (Foto: renemagritte.org)

Totusi, conform lui Georgette Berger, cea de care se va indragosti la 15 ani si cu care va fi casatorit toata viata, se pare ca incidentul a fost povestit sub forma unei legende de catre Louis Scutenaire care ar fi aflat toata povestea direct de la Magritte.

Singurul sentiment pe care pictorul si-l aminteste in legatura cu acest episod este, dupa cum scrie mattesonart.com, unul de mandrie datorita faptului ca brusc sa gaseste in centrul atentiei si simpatiei vecinilor si colegilor de la scoala din Charleroi.

Falsificator de arta si bani

In mod ironic, Magritte a avut o perioada in care realiza copii dupa opere celebre precum cele ale lui Chirico, Picasso, Titian, Ernst. Pictorul belgian avea un simt al umorului specific, evident si prin faptul ca si-a copiat chiar si propriile picturi, lucru considerat de unii dintre critici ca "o strategie subversiva impotriva operei sale oficiale", dupa cum informeaza mattesonart.com. Magritte va fi atat de impresionat incat va incerca sa preia acest stil de a alatura, in picturile sale, elemente care nu au nimic in comun.

La vederea tabloului dupa Chirico, pictorul belgian ar fi marturisit ca a fost ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro