Pictorul care i-a facut peste 1.000 de portrete lui Nicolae Ceasescu: "Tablourile erau facute pe o panza folosita de mestesugarii cizmari"

Pictorul care i-a facut peste 1.000 de portrete lui Nicolae Ceasescu:

Atelierul pictorului Cristian Ionel de la Ograda este incarcat cu tablourile personajelor din povesti pe care acum le realizeaza. De la 25 de ani a deprins aceasta arta si chiar se afla pe o schela, undeva intr-o comuna din judetul Galati, cand prim-secretarul judetului Ialomita i-a telefonat ca vrea sa-i vorbeasca despre o viitoare lucrare extrem de importanta. In 14 ani de activitate, Cristian Ionel a realizat peste 1000 de astfel de portrete.

acum 97 luni (15 Mar 2015)

Atelierul pictorului Cristian Ionel de la Ograda este incarcat cu tablourile personajelor din povesti pe care acum le realizeaza. Cu peste 25 de ani in urma, intr-un atelier similar, locul picturilor cu zane, printi sau feti-frumosi era luat portretele lui Nicolae Ceausescu.

Toate acestea fara sa fie membru de partid sau vreun simpatizant al regimului comunist. Inainte de a fi cunoscut drept "pictorul lui Ceausescu" Cristian Ionel picta biserici. De la 25 de ani a deprins aceasta arta si chiar se afla pe o schela, undeva intr-o comuna din judetul Galati, cand prim-secretarul judetului Ialomita i-a telefonat ca vrea sa-i vorbeasca despre o viitoare lucrare extrem de importanta. Pentru ca eram priceput primeam destul de multe comenzi pentru astfel de lucrari.

Momentul a culminat cu o intalnire pe care a avut-o cu unul dintre ceilalti pictori autorizati sa-i faca portretele dictatorului care i-a propus o colaborare. In doua saptamani, artistul ialomitean a primit autorizatia din partea Comitetului Central al PCR pentru a realiza portrete cu Nicolae Ceausescu.

Tablouri pentru CAP-uri, scoli si fabrici

Portretele lui Ceausescu trebuiau sa semene foarte bine cu originalul. Artistii autorizati sa-l picteze realizau tablourile dupa fotografii oficiale, color, aprobate de sectia Propaganda Vizuala a Comitetului Central al PCR. In 14 ani de activitate, Cristian Ionel a realizat peste 1000 de astfel de portrete. Maniera in care trebuiau realizate era una destul de complexa.

Portrete ale lui Nicolae Ceausescu realizate de pictorii autorizati FOTO: comunismromania.ro

"Fiecare tablou trebuia sa semene cu originalul. Daca nu semana puteai fi acuzat de orice si sa ai probleme. tehnica aerografiei presupune pulverizarea culorii pe panza cu un aparat special) pentru ca ea era autorizata de la Centru" adauga Cristian Ionel.

Insa elementul special prin c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro