Piciorul diabetic nu inseamna neaparat amputare! Iata cum poate fi salvat prin revascularizare

Piciorul diabetic nu inseamna neaparat amputare! Iata cum poate fi salvat prin revascularizare

In diabet, placile de aterom se depun in special la nivelul arterelor mici (arterele retiniene, arterele din rinichi si arterele de sub genunchi), dar si la nivelul arterelor medii si mari (arterele coronare, arterele femurale). Daca avem diabet si observam aparitia unor dureri la nivelul picioarelor, la mers sau in repaus, sau aparitia unor rani la nivelul picioarelor care nu se vindeca in doua saptamani, trebuie sa ne prezentam la un chirurg vascular pentru un consult si o ecografie Doppler arteriala.

acum 25 luni (19 Dec 2017)

>

Piciorul diabetic, alaturi de retinopatia diabetica si nefropatia diabetica, complica viata pacientilor, punand in pericol mobilitatea si buna functionare a lor in societate.

Piciorul diabetic este consecinta prezentei unor procese patologice care apar la acest nivel in contextul diabetului: arteriopatia diabetica, neuropatia diabetica si scaderea rezistentei la infectii.

Arteriopatia este reprezentata de ingrosarea, ingustarea si astuparea anumitor artere din intreg organismul, din cauza depunerilor de placi de aterom in peretele arterial. In diabet, placile de aterom se depun in special la nivelul arterelor mici (arterele retiniene, arterele din rinichi si arterele de sub genunchi), dar si la nivelul arterelor medii si mari (arterele coronare, arterele femurale).

Daca placile de aterom obstructive sunt localizate la nivelul arterelor ce hranesc membrele picioarele, apare piciorul diabetic ischemic.

Ulcerele determinate de arteriopatia diabetica sunt situate de regula la nivelul degetelor, calcaiului si fetei dorsale a piciorului fiind determinate de insuficienta hranire cu sange oxigenat a tesuturilor respective, datorita astuparii arterelor din regiune respectiva. Din cauza modificarilor in arhitectura piciorului determinate de neuropatia diabetica, unele zone ale talpii piciorului sau ale degetelor sunt supuse unor presiuni mai mari decat in mod obisnuit, determinand traumatisme ale pielii si a tesutului subcutanat, avand drept consecinta aparitia ulcerelor. Pentru ca neuropatia duce la pierderea sensibilitatii dureroase de la nivelul piciorului, pacientul nu isi da seama de aparitia acestor leziuni.

Daca avem diabet si observam aparitia unor dureri la nivelul picioarelor, la mers sau in repaus, sau aparitia unor rani la nivelul picioarelor care nu se vindeca in doua saptamani, trebuie sa ne prezentam la un chirurg vascular pentru un consult si o ecografie Doppler arteriala.

Refacerea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro