Picaturile care "dizolva" cataracta, boala care ne lasa fara vedere la batranete

Picaturile care

Potrivit unui studiu publicat in revista "Nature", o echipa de cercetatori de la Universitatea California din San Diego a erusit sa puna bazele unui medicament care ar putea trata milioane de pacienti care sufera de cataracta. Apoi au testat efectele asupra iepurilor si, potrivit Hanaei Armitage de la Science Mag, dupa sase zile, din totalul de 13 pacienti, doi care aveau forme severe de cataracta au ajuns la forme moderate, iar restul nu au mai avut nici un fel de cataracta.

acum 90 luni (24 Jul 2015)

Potrivit unui studiu publicat in revista "Nature", o echipa de cercetatori de la Universitatea California din San Diego a erusit sa puna bazele unui medicament care ar putea trata milioane de pacienti care sufera de cataracta.

Cataracta este principala cauza a orbirii in randul fiintelor umane si este determinata, potrivit sursei citate, de opacifierea cristalinului aparuta odata cu inaintarea in varsta, care duce la deteriorarea structurii proteinelor cristalinului si formarea unui strat de culoare albastru laptos sau maro care impiedica vederea clara.

Peste 30 de milioane de oameni din intreaga lume sunt orbi si mai bine de jumatate dintre cazuri au fost cauzate de cataracta, arata statisticile Fundatiei Fred Hollows.

Picaturile realizate de oamenii de stiinta se bazeaza pe un steroid natural numit lanosterol, care se pare ca ar opri proteinele defecte ale cristalinului sa intre in starea de agregare si sa formeze cataracta.

Savantii au testat picaturile pentru ochi pe baza de lanosterol in trei tipuri de experimente. Apoi au testat efectele asupra iepurilor si, potrivit Hanaei Armitage de la Science Mag, dupa sase zile, din totalul de 13 pacienti, doi care aveau forme severe de cataracta au ajuns la forme moderate, iar restul nu au mai avut nici un fel de cataracta.

La fel ca in cazurile cristalinului uman de laborator si al iepurilor, cainii au raspuns pozitiv la medicament, cei cu cataracta severa vindecandu-se complet sau aproape complet.

"Aceasta este o lucrare foarte cuprinzatoare si convingatoare, cea mai puternica de acest gen pe care am vazut-o pe parcursul unui deceniu", a spus biologul molecular Jonathan King de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Urmatorul pas pentru cercetatori este de a afla exact cum picaturile pentru ochi bazate pe lanosterol provoaca acest raspuns din partea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro