Piatra de hotar din Muntii Vrancei care poate face lumina intr-un conflict teritorial ce dureaza de secole
Istoria conflictelor Dupa cum se stie, acel perimetru a fost necontenit in conflict, de pe vremea cand ne invecinam cu Monarhia Austro-Ungara si chiar mai demult, de pe vremea Regatului Ungariei si a Principatului Transilvaniei si tot timpul mocanii vranceni au dus adevarate lupte pe viata si pe moarte pentru a si apara proprietatea lasata de Stefan cel Mare. Poate noul indiciu gasit in zona paraului Stramba de la Gresu, poate si altele care vor mai aparea, chiar si cateva documente de la Arhivele Judetene ar face mai multe lumina in mijlocul acestei probleme decat pledoariile a zeci de avocati costisitori", este de parere istoricul Florin Dirdala.
O campanie derulata la nivelul intregii tari, pentru stabilirea hotarelor administrative intre judete, a provocat destule probleme autoritatilor locale in stabilirea unor relatii de buna vecinatate.
Din acest punct de vedere, judetul Vrancea isi disputa hotarele administrative cu judetul Covasna, unde etnicii maghiari din trei localitati covasnene revendica o serie de suprafete de teren aflate pe teritoriul Vrancei.
Este vorba despre aproximativ 4.000 de hectare de padure aflate in proprietatea obstenilor din comuna Tulnici, despre care covasnenii spun ca le apartin. Disputa este una veche, de aproape 100 de ani, cu zeci de procese, unele inca pe rol, pe tema hotarului dintre obstile vrancenesti si cele din judetul Covasna, anume Bretcu si Ojdula.
Prin stradaniile recente ale profesorului de geografie Florin Roman a fost descoperit, in zona aflata in litigiu, un indiciu important care poate face lumina in padurile de la granita judetului.
"Am dat de borna cu totul intamplator si am avut o foarte mare emotie, pentru ca atunci cand eram copil, pe la jumatatea anilor 50, am vazut ceva identic la gura paraului Goru si in intelesul si limbajul oamenilor din acea vreme ei foloseau toponimul .
Florin Roman spune ca, daca se va dovedi ca lucrurile stau asa, va recomanda autoritatilor sa aduca borna din munti si sa o amplaseze la Mausoleul din Marasesti, pentru ca anul viitor se implineste un secol de la marile batalii din Primul Razboi Mondial, iar in 2018 tot un secol de la Marea Unire, borna putand sa raspunda foarte bine ca argument istoric pentru cele doua evenimente. Istoria conflictelor
Dupa cum se stie, acel perimetru a fost necontenit in conflict, de pe vremea cand ne invecinam cu Monarhia Austro-Ungara si chiar mai demult, de pe vremea Regatului Ungariei si a Principatului Transilvaniei si tot timpul mocanii vranceni au dus a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro