Piata imobiliara e iar in crestere. Unul din trei romani vrea sa vanda sau sa isi cumpere o locuinta

Pe de alta parte, printre semnele de maturizare a pietei se numara diminuarea importantei acordate de catre clienti factorului pret (in favoarea zonei sau apropierii de facilitati), dar si preferinta sporita pentru locuintele noi, in detrimentul celor vechi… Astfel, desi pretul ramane factorul cu cea mai mare greutate, acesta e luat in calcul de 70,5% dintre potentialii cumparatori, in scadere de la 76,9%. Pe locul al treilea in clasamentul prioritatilor se situeaza apropierea de utilitati si facilitati (cu o cota de 38,3%, in crestere de la 33,7%), urmata de confortul imobilului (vizat de 35,3% dintre respondenti, fata de 36,6% anul trecut) si de vechimea acestuia (o -cota de 19,4%, in scadere de la 21,4%)", noteaza imobiliare.ro.

acum 92 luni (2 Feb 2017)

Interesul romanilor pentru tranzactiile -imobiliare este la un -nivel crescut, -asemanator cu cel de dinainte de criza financiara, releva un studiu al imobiliare.ro.

Aproape 20% dintre romanii care locuiesc in orasele mari ale tarii intentioneaza sa cumpere o locuinta in perioada urmatoare, in timp ce peste 10% dintre acestia ar vrea sa vanda sau sa inchirieze, releva o cercetare de piata facuta publica de imobiliare.ro.

Diferenta semnificativa dintre cerere si oferta, care ani la randul a avut un sens invers, dar si procentul total al celor care vor sa faca o tranzactie, indiferent de tipul acesteia, arata ca piata imobiliara a intrat pe un trend clar crescator.

"De remarcat este si intrarea pietei intr-o etapa de maturizare: cumparatorii au tendinta de a aloca mai mult timp pentru gasirea unei proprietati. Pe de alta parte, printre semnele de maturizare a pietei se numara diminuarea importantei acordate de catre clienti factorului pret (in favoarea zonei sau apropierii de facilitati), dar si preferinta sporita pentru locuintele noi, in detrimentul celor vechi… Astfel, desi pretul ramane factorul cu cea mai mare greutate, acesta e luat in calcul de 70,5% dintre potentialii cumparatori, in scadere de la 76,9%. Pe de alta parte, importanta amplasamentului unei proprietati a crescut de la 53,7% la 59,8%. Pe locul al treilea in clasamentul prioritatilor se situeaza apropierea de utilitati si facilitati (cu o cota de 38,3%, in crestere de la 33,7%), urmata de confortul imobilului (vizat de 35,3% dintre respondenti, fata de 36,6% anul trecut) si de vechimea acestuia (o -cota de 19,4%, in scadere de la 21,4%)", noteaza imobiliare.ro.

O buna parte cumpara cash, insa majoritatea au nevoie de credit

Studiul citat mai arata ca numarul persoanelor care intentioneaza sa cumpere cu banii jos se mentine la un nivel similar cu cel din 2015, la aproximativ 40% din total.

Programul "Prima Casa", care va continua si 2016, ofera... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro