Piata bancara, marcata de darea in plata si de conversia creditelor in franci in 2016

Piata bancara, marcata de darea in plata si de conversia creditelor in franci in 2016

Relatia dintre clienti si bancile comerciale a fost in anul 2016 obiectul mai multor reglementari intens dezbatute in Parlament, ajunse pe masa judecatorilor de la Curtea Constitutionala, asteptate de datornici, pe de-o parte, si contestate de banci, pe de alta parte. Cine da in plata Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata de la intrarea in vigoare a legii in luna mai si pana la sfarsitul lui septembrie, peste trei sferturi dintre ele fiind receptionate de numai opt institutii de credit, potrivit datelor din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Legea conversiei asteapta decizia CCR O alta lege adoptata de Parlament, intens contestata de bancile comerciale, este cea legata de conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, care ar da posibilitatea celor vizati sa isi converteasca imprumutul la un curs de aproximativ 1,8-2 lei/franc (curs valabil in perioada 2006- 2008), la jumatate fata de cotatia actuala, de peste 4 lei/franc.

acum 67 luni (2 Jan 2017)

Relatia dintre clienti si bancile comerciale a fost in anul 2016 obiectul mai multor reglementari intens dezbatute in Parlament, ajunse pe masa judecatorilor de la Curtea Constitutionala, asteptate de datornici, pe de-o parte, si contestate de banci, pe de alta parte. Legea prevede ca orice datornic persoana fizica care a contractat un credit cu ipoteca cu destinatia de locuinta, cu o valoare mai mica de echivalentul a 250.000 de euro, poate opta sa predea imobilul ipotecat bancii in schimbul stergerii tuturor obligatiilor de plata. De la data primirii notificarii de catre banca, se suspenda plata ratelor aferente creditului, dar si dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor personali si ipotecari.

Prevederile legii nu se aplica si creditelor acordate prin programul "Prima Casa", insa ele se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit sau celor care se afla in procedura de executare silita si pentru care obligatiile de plata nu s-au stins.

Aplicarea legii a debutat cu cateva semne de intrebare: cine plateste impozitul aferent transferului de proprietate si taxele notariale si care este nivelul acestora. Institutiile de credit s-au opus vehement adoptarii actului normativ atat direct, prin amendamente depuse in Parlament, cat si indirect, prin apeluri la forurile interne si internationale si prin inasprirea conditiilor de creditare.

Bancile au contestat Legea la Curtea Constitutionala care, in toamna, a emis o hotarare care a modificat substantial modul de aplicare a actului normativ, in sensul ca darea in plata nu se va mai putea produce prin simpla notificare a bancii de catre client, ci va trebui decisa de un judecator in urma constatarii impreviziunii.

Cine da in plata

Bancile comerciale au primit 5.366 de notificari de dare in plata de la intrarea in vigoare a legii in luna mai si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro