Pianistul Mihai Ritivoiu, de la Londra la Bucuresti: "Saptamana aceasta, il prefer Mozart"
Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, in Sala mare a Ateneului Roman, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu", condusa de Christian Badea, va mai avea in program, alaturi de concertul lui Mozart, lucrari de Diana Rotaru (Corale si cutii muzicale) si Antonin Dvorak (Simfonia nr. Ateneul este o sala de concert foarte frumoasa si unica in Europa, fiind plasata destul de sus intr-un clasament al celor mai frumoase sali de concerte din lume. Am observat ca, si la recitaluri, si la concerte mai bune aplauzele nu tin asa de mult, dupa ce iese de doua ori artistul la rampa, publicul nu mai aplauda. A participat la cursuri de maiestrie interpretativa sustinute de Gabriel Amiras, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet si Emmanuel Ax, beneficiind de asemenea de sfaturile si indrumarea maestrului Valentin Gheorghiu. Mihai Ritivoiu este castigator al Concursului National "Dinu Lipatti", in 2010, si laureat al Concursului International "George Enescu", 2011, si al Tunbridge Wells International Young Concert Artist Competition, 2014, an in care a obtinut de asemenea Medalia de Aur a Societatii Europene Beethoven din Londra.
"Cand vrei sa exprimi o emotie mai bine, intervine tehnica. Dincolo de a misca degetele cat mai rapid, exista si tehnica de a avea o anumita expresie, un anumit sunet. Pana la urma asta e scopul: de a comunica ceva, iar tehnica serveste acestui lucru", apreciaza tanarul pianist.
Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, in Sala mare a Ateneului Roman, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu", condusa de Christian Badea, va mai avea in program, alaturi de concertul lui Mozart, lucrari de Diana Rotaru (Corale si cutii muzicale) si Antonin Dvorak (Simfonia nr. 23, in la major, pentru pian si orchestra, KV 48, pe care il interpretezi la Ateneu?
Mihai Ritivoiu: Este un concert pe care il indragesc in mod deosebit de Mozart. Sigur, fiecare concert de Mozart este o bijuterie, dar acesta are o anumita eleganta si o duiosie in prima parte. Ceea ce este minunat al Mozart este cum face aceasta trecere de la stari sufletesti extrem de diferite: urmeaza tragismul, tristetea partii a doua. Dupa care, in mod uimitor, partea a treia este de o bucurie molipsitoare si pentru interpreti, si pentru public.
Am avut norocul sa vin de foarte multe ori aici. De atunci, am avut cel putin trei concerte cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu" si un recital. Cu maestrul Badea nu m-am mai intalnit pana acum, i-am ascultat concertele si l-am admirat de multa vreme. Ateneul este o sala de concert foarte frumoasa si unica in Europa, fiind plasata destul de sus intr-un clasament al celor mai frumoase sali de concerte din lume. Am fost la primul meu concert simfonic cand eram mic si am audiat, de-a lungul timpului, foarte multe concerte minunate. Am inceput la sase ani, parintii mei m-au dat la pian la acea varsta. Mi s-a parut firesc cumva, desi la varsta aceea nu poate fi vorba de o alegere propriu-zisa...
Cat de mult trebuie sa sacrifice un copil pentru pian? Stiu ca, la inceput, trebuia s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro