Pianistul Dan Grigore: "Nu am cantat niciodata pentru Ceausescu". Artistul vede "Lumea in Si bemol"

Pianistul Dan Grigore:

Copil minune in anii de dupa al Doilea Razboi Mondial, adorat de melomani, dar discriminat si marginalizat cu incrincenare de regimul comunist, pianistulDan Grigore si-a luat revansa binemeritata abia dupa 1989. [...] Deschid o paranteza ca sa mai spun ca, dupa concertul din 1979 de la Bucuresti, Celibidache a scris o scrisoare oficiala catre mai-marii zilei din Romania, in care se oferea sa se ocupe de aceasta orchestra si garanta ca in doi ani o va aduce la nivel de varf international. Si l-a chemat la ea, l-a tratat cu vesnicele jeleuri de impacare, la care a adaugat si niste cafele, i-a mai spus si niste bancuri si a scapat si bancul cu Ceaikovski la Radio Erevan. A colaborat ca documentarist cu presa occidentala (TF1, Radio France Culture, Le Monde si Io Donna) si a semnat reportaje, cronici si interviuri in revistele Esquire, Cuvintul si Dilema.

acum 92 luni (29 Jun 2016)

Copil minune in anii de dupa al Doilea Razboi Mondial, adorat de melomani, dar discriminat si marginalizat cu incrincenare de regimul comunist, pianistulDan Grigore si-a luat revansa binemeritata abia dupa 1989. Doar in afara granitelor, in extrem de putinele iesiri artistice tolerate de culturnici, a putut sa straluceasca asa cum merita si sa fie asezat de criticii internationali in galeria marilor pianisti. In tara, i s-a facut dreptate tarziu, cand zgomotul si furia unei vieti presarate cu piedici se transformasera pe nesimtite in victorii morale. E ca si cum m-as ruga. Parca as fi in lumina unei raze care cade pe mine in momentul ala, dar nu ca sa ma puna pe mine in valoare, ci ca sa-mi daruiasca ceva din splendoarea ei." (Dan Grigore)

FRAGMENT- INTERVIU DIN VOLUMUL LUMEA IN SI BEMOL

"V-a marcat in vreun fel intalnirea muzicala cu Celibidache?

Celibidache a fost un model muzical si uman capital pentru mine. Exact ca si Michelangeli,

el facea ca, ascultand, intai sa te loveasca o lumina extraordinara. Te facea sa te simti extrem de inteligent, sa-ti zici: "Uite cat de mult pot sa inteleg din muzica!". Am avut bucuria enorma ca dupa recitalul meu Chopin din Austria sa scrie un cronicar exact asa: "Ascultand versiunile Chopin ale acestui pianist, am trait senzatia ca trebuie sa strig: Asa e!

Celibidache era un tip extrem de scolit, avea doua facultati absolvite magna cum laude, matematica si filosofia. Ca temperament, era urmasul unor generatii de pirati din arhipelagul Lipari, unde si-a cumparat o insula si a construit sapte casute in stil romanesc. Era si un barbat foarte frumos, cu un farmec extraordinar, avea maini superbe. Era un actor desavarsit si stia sa explice muzica prin echivalente scenice, literare, filosofice. Avea talentul extraordinar de a face muzica vizibila, palpabila, putea sa-i dea si gust. Asa era si Cella [Delavrancea] - spunea: "Vai, dra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro