Pianistul Andrei Gavrilov, la Ateneu

Din colaborarile lui Horia Andreescu cu orchestre din Romania si strainatate - mai cu seama din Germania, unde numara 13 ani de "dirijor oaspete permanent" la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeasi functie la Dresdner Philharmonie si 11 de ani la Staatskapelle Schwerin - exista peste 60 de inregistrari pe piata discografica, dintre care 16 cu orchestre din Europa. un CD editat in 2008 la "Electrecord" cu lucrari de Dvorak si Musorgski-Funtek, inregistrate cu Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, in 2009 Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, editat de Casa Radio, si in 2010, lucrari de Wilhelm Georg Berger cu Orchestra Simfonica Radio Berlin, din nou pentru firma "CPO".

acum 52 luni (30 Apr 2015)

In aceasta seara are loc la Ateneul Roman un concert de exceptie al Filarmonicii "George Enescu", avandu-l ca solist pe marele pianist rus Andrei Gavrilov si la pupitru pe dirijorul Horia Andreescu. 18, de Serghei Rahmaninov, si Messa di Gloria, de Giacomo Puccini.

Andrei Gavrilov s-a nascut la Moscova intr-o familie de artisti, tatal sau Vladimir Gavrilov fiind un cunoscut pictor, iar mama sa, eleva a lui Henrich Neuhaus, a fost prima sa profesoara de pian. A absolvit Scoala centrala de muzica din Moscova, unde a studiat cu Tatiana Kestner in 1973 si a urmat apoi Conservatorul din Moscova la clasa lui Lev Naumov.

La numai 18 ani, a castigat Premiul I la Concursul International Ceaikovski in 1974 si in acelasi an s-a bucurat de un debut triumfal la Festivalul de la Salzburg, unde l-a inlocuit in concert pe Sviatoslav Richter.

In 1976 a debutat la Londra cu Bournemouth Symphony Orchestra, sub bagheta lui Paavo Berglund, la Royal Festival Hall iar doi ani mai tarziu a intreprins un turneu european cu 30 de concerte alaturi de Filarmonica din Berlin. Dupa debutul de la Carnegie Hall din 1985, Andrei Gavrilov a concertat alaturi de orchestre prestigioase, precum cele din New York, Los Angeles, Detroit, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Montreal, Toronto, Londra, Viena, Paris, Berlin, München, Amsterdam, Tokio, Moscova, St. Petersburg cu dirijorii Abbado, Haitink, Muti, Ozawa, Svetlanov, Tennstedt, Rattle, Neville Mariner, printre altii.

Intre 1976 si 1990, Andrei Gavrilov a avut un contract de exclusivitate cu EMI, iar inregistrarile sale au castigat premii internationale precum Gramophone Award (1979), Deutscher Schallplattenpreis (1981), Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois (1985, 1986), International Record Critics Award (1985). In 1989 a fost distins cu Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana si declarat de catre juriul de specialitate drept "cel mai mare pianist in viata". In 1998, a fost in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro