Petrolul ieftin scade preturile, dar ne poate impinge in deflatie

Prințul saudit Abdul Aziz bin Salman a declarat de curand că industria petrolului şi gazelor a renunţat in acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile. Citește și: Ce impozite ar trebui să incaseze statul de la companiile petroliere Directorul Agenției Internaționale a Energiei (AIE), Fatih Birol, a estimat recent că pe baza prețurilor actuale la țiței veniturile anuale ale OPEC ar putea fi reduse pană la 550 miliarde de dolari, de la o medie de 1.000 de miliarde de dolari in fiecare din ultimii cinci ani.

acum 67 luni (18 Nov 2015)

Prețul țițeiului a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri, iar Organizația Statelor Exportatoare de Petrol nu reduce producția.

Prețul mediu pentru petrolul brut vandut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, anunță Bloomberg. Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% in acest an, fiindcă OPEC a decis să-și apere cota de piață in fața rivalilor prin pomparea unei cantități-record de țiței in pofida scăderii prețurilor. Analistul economic Aurelian Dochia spune că cele mai importante efecte sunt resimțite de țările producătoare și exportatoare de petrol. De exemplu, Arabia Saudită nu a mai putut să facă față cheltuielilor și a fost nevoită să se imprumute. Și economia Rusiei a fost dezechilibrată și incă mai are de suferit. Insă, deflația afectează politica monetară, care nu mai are mecanism de transmitere și banca centrală nu mai poate controla mersul economiei", explică analistul economic.

Conform acestuia, un alt efect negativ este scăderea investițiilor in explorare și dezvoltare de noi campuri petroliere. Iar, in Statele Unite, aproape in fiecare lună, se anunță că se renunță la aceste proiecte, in vreme ce OPEC iși poate permite să mențină actuala producție de petrol fiindcă nu trebuie să facă noi investiții.

Prințul saudit Abdul Aziz bin Salman a declarat de curand că industria petrolului şi gazelor a renunţat in acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite, din cauza preţurilor scăzute care descurajează investiţiile.

Citește și: INS: Importurile de gaze au scăzut drastic

La randul său, Eugen Șinca, analist-șef echipa Cercetare Macro și Titluri cu Venit Fix, BCR, consideră că ieftinirea petrolului va avea un impact pozitiv asupra celor ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro