Petrecerea momarlanilor, de Sfanta Maria. Sute de oameni au venit la Nedeia Troitei de pe muntele Parang

Petrecerea momarlanilor, de Sfanta Maria. Sute de oameni au venit la Nedeia Troitei de pe muntele Parang

O poiana din Masivul Parang a devenit loc de petrecere pentru mai mult de 200 de hunedoreni, oameni din Valea Jiului veniti sa celebreze traditiile momarlanilor. Asa s-a intamplat si in acest an, cand vremea a fost buna si a tinut cu cei care au vrut sa deguste din mancarea traditionala, dar si sa ia o portie de aer curat de munte", spune primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

acum 78 luni (15 Aug 2017)

O poiana din Masivul Parang a devenit loc de petrecere pentru mai mult de 200 de hunedoreni, oameni din Valea Jiului veniti sa celebreze traditiile momarlanilor.

"Nedeia vrea sa le aminteasca tuturor ca aici, la munte, in inima Parangului, ca momarlanii, bastinasii locului, s-au adunat din cele mai vechi timpuri, de Adormirea Maicii Domnului. Nedeia Troitei a devenit un simbol al sarbatorii de Sfanta Maria in Parang, acolo unde momarlanii ne asteapta an de an sa petrecem cu ei. Asa s-a intamplat si in acest an, cand vremea a fost buna si a tinut cu cei care au vrut sa deguste din mancarea traditionala, dar si sa ia o portie de aer curat de munte", spune primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

Tocanita de oaie, mamaliga si preparatele din branza au fost mancarurile traditionale oferite celor care au urcat in Masivul Parang.

Ei au fost primii locuitori ai asezarilor de munte, cu mult timp inainte ca tinutul carbunelui sa atraga oameni din celelalte zone ale tarii si din intreg Imperiul Austro-Ungar, cu secole inainte ca Valea Jiului sa devina cea mai urbanizata zona a Hunedoarei. Momarlanii si-au ridicat casele la fel cum o faceau stramosii daci, portul traditional le era asemanator cu cel al dacilor infatisati in scenele Columnei lui Traian, iar mortii si-i ingropau in gradinile caselor, pentru ca sufletele lor sa aiba parte de liniste. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro