Petre Roman: "N-am nicio indoiala in privinta celor petrecute la Revolutie"

Petre Roman:

- Un plin de miez Emil Hurezeanu care a pus in context Romania regimului Ceausescu, diferit de stalinismul postbelic, pentru a ajunge sa evoce modul cum Radio Europa Libera a intretinut in 15-16 decembrie 1989, prin transmisii si marturii in direct de la Timisoara, flacarile unei revolte care mocnea. Petre Roman a fost egal cu sine insusi, aparent confortabil instalat in imaginea emblematica a revolutionarului de pe baricade, pe care le-a evocat de altfel cu un patos autentic: "Pe 21 decembrie, la baricada de la Universitate, putin inainte de miezul noptii, blindatele ne-au mitraliat ca pe niste iepuri: 39 dintre noi au murit atunci. Si totusi nu i-a fost chiar atit de confortabil pe cit rolul mitic impus de timp si de propria dorinta de legitimare o prevedea. Spiritul timpului in care tinerii din diaspora au stat 10-12 ore la rind ca sa demonstreze - 25 de ani mai tirziu - ca votul ramine o libertate castigata de ei si de parintii lor pe 22 decembrie 1989.

acum 56 luni (9 Dec 2014)

>

Luni 8 decembrie, ICR Paris a organizat, la sediul prestigioasei publicatii franceze L'Express, dezbaterea (Roumanie, 25 ans apres).

Un moderator care, "indragostit" din start de Petre Roman, n-a prea mai avut ochi si urechi pentru ceilalti invitati, nevoiti sa asculte minute in sir laudele sale la adresa fostului prim-ministru al Romaniei. Ceilalti, adica:

- Un excelent Jean-Francois Peres, jurnalist francez care a cunoscut Romania in doua momente cheie, in anii 90, imediat dupa revolutie, si apoi intre 2006 si 2008, perioada de aderare la UE. Romania e una dintre acele tari exasperante care sunt capabile de rasturnari de situatie nebanuite: alegerile din 16 noiembrie sunt o dovada."

- Un nu mai putin excelent Luca Niculescu, care a rezumat 25 de ani de la Revolutie in citeva fraze echilibrate, pigmentate discret de un anume entuziasm. Ultimul a fost, nu-i asa, alegerea unui presedinte roman din comunitatea sasilor, chiar daca Klaus Iohannis nu impartaseste aceeasi traditie religioasa ca marea masa de alegatori. Paradoxul politic consta in faptul ca, la 25 de ani de la evenimentele din 1989, Ion Iliescu continua sa fie "vocea ratiunii", pentru PSD, a punctat Luca Niculescu.

- Un plin de miez Emil Hurezeanu care a pus in context Romania regimului Ceausescu, diferit de stalinismul postbelic, pentru a ajunge sa evoce modul cum Radio Europa Libera a intretinut in 15-16 decembrie 1989, prin transmisii si marturii in direct de la Timisoara, flacarile unei revolte care mocnea.

-Un mult mai putin convingator Jose Manuel Lamarque, cu amintiri de turist, fara prea mare relevanta, in Ungaria si Romania anilor 70-80.

Petre Roman a fost egal cu sine insusi, aparent confortabil instalat in imaginea emblematica a revolutionarului de pe baricade, pe care le-a evocat de altfel cu un patos autentic:

"Pe 21 decembrie, la baricada de la Universitate, putin inainte de miezul noptii, blindatele ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro