Petre M. Iancu: Miza enorma a pocherului cu Macron | OPINIE DW

Alegerea lui Donald Trump la presedintia SUA s-a datorat in buna masura tocmai trezirii dure din somnul cel de moarte care, prin acorduri de liber schimb gen NAFTA, a anihilat visul american in orasele albe din Rust Belt, zona industriala, candva infloritoare, azi pustiita, a Statelor Unite, agonizand in urma migrarii catre Mexic, China comunista si alte tari cu forta de munca aproape gratuita a joburilor ei.

acum 67 luni (30 Aug 2017)

Iancu:

"A reiesit iar clar, din context, cata placere ne face sa vedem barna din ochiul celuilalt si cat de greu ne e sa contemplam ansamblul unui tablou foarte complex. In patriotismul nostru debordant o zarim cu predilectie pe cea din privirea francezului de la Elysee si din cautatura "neamtului" de la palatul Cotroceni, care a omis sa-i dea omologului sau parizian un raspuns clar, transant si militant in apararea muncitorilor romani detasati in vest.

E vorba, desigur, de reglementarea care face ca romanii, platiti net mai prost decat occidentalii, sa poata munci si castiga mai bine decat acasa, in tari ca Franta. Unde-i avantajeaza plata la nivel minim, degrevata de darile sociale aberante necesare unor economii socialiste de piata precum cea a Hexagonului. Dar "directiva detasarii" n-ar trebui calificata drept "capul de afis" al vizitei, cum eronat au presupus si apreciat la prima vedere, precipitat, destui comentatori. Din care cel al Romaniei, altfel de cat guvernul, nu e chemat, prin constitutie, sa se ocupe de probleme in fapt minore, precum directiva detasarii, ce nu priveste decat aproximativ 0,7 din forta de munca a UE. Painea cea de toate zilele a presedintelui este politica externa si de securitate a Romaniei. Si despre care presedintele, desi nesfatuit, mereu, cum trebuie, stie, vadit, mai bine decat mai toata clasa politica a Romaniei pesedizate, Mai bine, in mod cert, decat intreaga sleahta a formatorilor de opinie de la televiziunile clientelare. Alegerea lui Donald Trump la presedintia SUA s-a datorat in buna masura tocmai trezirii dure din somnul cel de moarte care, prin acorduri de liber schimb gen NAFTA, a anihilat visul american in orasele albe din Rust Belt, zona industriala, candva infloritoare, azi pustiita, a Statelor Unite, agonizand in urma migrarii catre Mexic, China comunista si alte tari cu forta de munca aproape gratuita a joburilor ei. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro