Petitie a agentiilor de turism, trimisa lui Klaus Iohannis: "Se modifica legea, fara clarificari, ni se cer bani si vom suporta taxe noi. Pe noi ne intreaba cineva?"

Petitie a agentiilor de turism, trimisa lui Klaus Iohannis:

CONCLUZII SI PROPUNERI ALE PREZENTEI PETITII: Deoarece majoritatea agentiilor de turism actualmente autorizate din Romania sunt agenti economici de dimensiuni mici si mijlocii, multe dintre ele avand volum de vanzari de sub 300.000 euro anual, iar prin prisma consultantei si a serviciilor personalizate pe care le ofera consumatorilor, conform cererii acestora, sunt autorizate ca touroperatori / organizatori, facem apel catre dumneavoastra de a se gasi cai pentru incurajarea micilor antreprenori in turism sa se dezvolte, iar noua legislatie si noile metode de garantare a pachetelor turistice sa fie concepute in asa fel incat sa poata fi suportate din punct de vedere financiar de catre oricare dintre touroperatorii actuali. o Subliniem faptul ca majoritatea agentiilor de turism de dimensiuni mici si mijlocii au fost dintotdeauna acoperite de politele de insolvabilitate cu valoarea asigurata de 50.000 USD, gradul de risc al acestora fiind extrem de redus, intrucat aceste agentii platesc serviciile contractate de la partenerii lor "din banii turistilor inscrisi", foarte rar in avans.

acum 23 luni (11 Dec 2017)

Pe scurt, Guvernul intentioneaza constituirea unui fond de garantare care sa fie alimentat de agentiile de turism cu o suma de pornire de minimum 2.000 euro, care va fi suplimentata pe parcurs.

Legea a trecut prin Parlament fara ca agentiile de turism sa aiba cunostinta de asemenea proiect, fara sa fie consultate, fara sa existe discutii.

"Suntem de acord cu luarea unei masuri de siguranta, dar legea este ambigua si este compusa numai din necunoscute.

Redam integral petitia inaintata lui Klaus Iohannis, care a fost deja semnata de agentiile de turism:

"Prin prezenta va inaintam petitia noastra referitor la obiectul, continutul si impactul legii mai sus mentionate asupra operatorilor economici agentii de turism de dimensiuni mici si mijlocii, care reprezinta majoritatea celor existente pe piata ca numar de companii. Dorim clarificarea notiunilor de "agentie de turism organizatoare" si "agentie de turism intermediara" pe situatii concrete. Definitia din textul de lege este ambigua: "La articolul I punctul 1, literele a) si b) ale punctului 3 al articolului 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "a) activitate de organizare: combina si vinde sau ofera spre vanzare pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, direct sau prin intermediar; b) activitate de intermediere: vinde sau ofera spre vanzare pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, in calitate de intermediar, in numele si pe seama unei agentii organizatoare, in baza unui contract valabil incheiat; 2 pct 8: dorim clarificarea "cuantumului si metodelor de calcul" pentru garantia de participare la Fond (care vor fi criteriile, baza de calcul etc.) precum si explicitarea sintagmei "si/sau" din definitia garantiei de participare: "suma constituita de catre un participant la Fond, prin virament bancar si/sau prin scrisoare de garantie bancara"

3. Referitor la punctul 9 din acelasi articol ca mai sus, dorim sa cunoastem ce criter... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro