Pestera Meziad, catedrala gotica subterana a Romaniei

Pestera Meziad, catedrala gotica subterana a Romaniei

Pestera Meziad este cunoscuta prin dimensiunile impresionante ale portalului,16 m inaltime si 10 m latime, precum si ale interiorului, alaturi de coloniile mari de lilieci si speleoteme care capteaza atentia vizitatorilor pe toata durata vizitarii pesterii. In pestera s-au gasit urme din paleolitic si neolitic, fiind o pestera locuita de Homo sapiens si de animale ca Ursus spelaeus, ursul de caverna.

acum 64 luni (22 Mar 2015)

Pestera Meziad, din comuna bihoreana Remetea, este considerata una dintre cele mai mari din Europa, fiind amenajata si deschisa pentru turisti. Locuita de om inca din preistorie, a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai cautate obiective turistice ale judetului Bihor. Acest fapt se datoreaza dimensiunilor sale impunatoare si neobisnuitei sale bogatii de formatiuni, urmelor de locuire umana ce au dainuit aici din paleolitic si neolitic. De curand, in pesera a fost descoperit un craniu uman de peste 6.500 de ani.

Pestera Meziad este cunoscuta prin dimensiunile impresionante ale portalului,16 m inaltime si 10 m latime, precum si ale interiorului, alaturi de coloniile mari de lilieci si speleoteme care capteaza atentia vizitatorilor pe toata durata vizitarii pesterii.

Pestera se afla la o altitudine de 397 m si prezinta doua nivele de carstificare. Nivelul inferior, care insumeaza 1.542 m lungime, se caracterizeaza prin spatii neobisnuit de ample, masurand frecvent intre 20-30 m latime si 15-20 m inaltime, in timp ce nivelul superior are o lungime de 3.208 m. In pestera s-au gasit urme din paleolitic si neolitic, fiind o pestera locuita de Homo sapiens si de animale ca Ursus spelaeus, ursul de caverna.

In anul 1921, pestera a fost vizitata de catre o echipa de speologi din care facea parte si renumitul speolog Emil Racovita.

Pestera Meziad-foto Facebook

"Amenajarea este conceputa in asa fel incat sa existe cat mai putin deranj, sa se strice foarte putin din mediul natural.

Pestera Meziad-foto Facebook

"Cu sprijinul fundatiei romano-americane si a fundatiei pentru parteneriat, am reusit, in cadrul unui proiect, sa amenajam pestera de la Meziad asa cum trebuie ea sa fie", a declarat Paul Iacobas,. Aici isi duc veacul 13 specii de lilieci din 26 existente in Romania, fiind printre cele mai ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro