Pestera din Mehedinti care a devenit faimoasa dupa ce a fost explorata de Jaques Cousteau

Pestera din Mehedinti care a devenit faimoasa dupa ce a fost explorata de Jaques Cousteau

Satul Isverna, alimentat cu apa din pestera Nu se stie de ce Cousteau a ales Pestera de la Isverna, la ce concluzii a ajuns, dar la data de 8 aprilie 1991, acesta i-a inaintat o scrisoare primului ministru al Romaniei de la acea vreme, Petre Roman: "Domnule prim-ministru, echipa mea de scufundatori tocmai a verificat impreuna cu speologi-geologi romani galeriile inundate ale pesterii Isverna din judetul Mehedinti. Szigefy Gyorgy, de 37 de ani, si Pazmandy Lorant, de 41 de ani, veneau de mai multi ani, din Budapesta, pentru ca, impreuna cu colegi romani, sa se antreneze si sa exploreze pestera.

acum 99 luni (19 Mar 2015)

Apa foarte limpede din lacurile subterane ce permite o vizibilitate foarte buna si galeriile subacvatice, fac din ea un loc ideal pentru scufundari, fotografiere si filmare subacvatica. Pestera Isverna este localizata in apropierea comunei Izverna, in Dealul Pesterii din Muntii Mehedinti, la o altitudine de 390 m. Este o pestera de peste 1,5 km lungime parcursa de un parau subteran. Pestera Isverna este celebra si pentru ca are cea mai lunga retea de galerii subacvatice din Romania.Din Pestera Izverna porneste cel mai mare izvor carstic din judetul Mehedinti. Pestera este foarte dificil de explorat datorita sifoanelor, galeriilor si lacurilor subterane. Ionescu pe o lungime de 200 metri si care in anul 1914 a publicat o descriere a acestei portiuni.

In anul 1979, o echipa de speologi a recartat pestera, descoperind galerii noi, ajungandu-se la lungimea actuala de 1500 m. In acelasi an si anul urmator, incep si explorarile efectuate de catre scafandrii speologi, care au trecut de "Sifonul Verde", lung de 50 de metri, apoi de "Sifonul Galben", ceva mai scurt. A urmat apoi trecerea de "Sifonul Negru", cel mai mare sifon din Romania, avand peste 400 m lungime si o denivelare negativa de 40 m.

Cousteau, la Pestera Isverna

In 1991, marele oceanolog Jacques Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi si scafandrii autonomi, ocazie cu care s-a realizat un film documentar, in sectiunea "Explorari ale secolului XX" din filmul Muzeului Smithsonian din Washington DC. Una dintre fete a plecat la Isverna fiindca un fratele de-al ei era cu Jacques Yves Cousteau la Pestera Isverna", spune Alexandru Popa, presedintele Asociatiei de Turism Montan "Speo Alpin".

Satul Isverna, alimentat cu apa din pestera

Nu se stie de ce Cousteau a ales Pestera de la Isverna, la ce concluzii a ajuns, dar la data de 8 aprilie 1991, acesta i-a inaintat o scrisoare primului ministru al Romaniei de la acea vreme, Petre Roman: "Domnule prim-mi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro