Peste 50 de fete sunt date disparute in Nigeria in urma unui atac al militantilor Boko Haram

Peste 50 de fete sunt date disparute in Nigeria in urma unui atac al militantilor Boko Haram

Aceeasi grupare extremista islamica vinovata de o rapire anterioara, Boko Haram, ar fi atacat luni satul Dapchi, folosindu-se de arme de foc si camioane modificate. Oficialii guvernamentali au declarat initial ca nu au informatii credibile cum ca fetele ar fi fost luate drept ostatici si au precizat ca primesc informatii despre grupuri de fete gasite in siguranta.

acum 25 luni (22 Feb 2018)

Aceeasi grupare extremista islamica vinovata de o rapire anterioara, Boko Haram, ar fi atacat luni satul Dapchi, folosindu-se de arme de foc si camioane modificate. Potrivit martorilor, acestia s-au indreptat spre Scoala de Stiinte si Tehnica, dedicata fetelor, elevii si profesorii fiind nevoiti sa escaladeze gardurile instututiei pentru a scapa. Potrivit oficialilor guvernamentali, peste 50 de fete sunt date disparute. Fortele de politie au declarat ca de fapt numarul elevilor dati disparuti ar fi de fapt peste 100. In timpul atacului, grupuri de elevi au fugit in padurea din apropiere sau alte sate, in timp ce altii s-au indreptat catre casele lor. Mai multi martori au declarat ca unele fete au fost luate cu forta de catre militanti. La un moment dat am auzit focuri de arme si tipete. Oficialii guvernamentali au declarat initial ca nu au informatii credibile cum ca fetele ar fi fost luate drept ostatici si au precizat ca primesc informatii despre grupuri de fete gasite in siguranta. La scurt timp dupa atac, zeci de parinti au mers la scoala pentru a-si cauta fiicele. Munca autoritatilor a fost ingreunata si de dificultatea de a ajunge la unele familii pentru a confirma daca fiicele lor au ajuns acasa sau nu, deoarece o parte dintre acestea locuiesc in zone in care semnalul telefonic este foarte slab. Notele autoritatilor de miercuri, la doua zile dupa atac, a fost prima confirmare oficiala si publica a incidentului. Lipsa de reactia a autoritatilor a amintit de un atac similar care a avut loc in 2014, cand aproape 300 de fete au fost rapite dintr-o scoala din satul Chibok. De atunci, aproximativ 100 de fete sunt inca tinute ostatic, iar zeci au fost ucise.

Anul trecut oficialii guvernamentali au negociat pentru eliberarea a aproximativ jumatate dintre elevii rapiti in Chibok iar luna aceasta au asigurat eliberarea unui grup de politisti si profesori, luati si ei ostatici in 2014. Totodata, mai multi comandanti de rang inalt din Boko Haram au fost eliberati a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro