Peste 120 de state din cadrul ONU condamna decizia lui Trump privind Ierusalimul

Peste 120 de state din cadrul ONU condamna decizia lui Trump privind Ierusalimul

Potrivit jurnalistilor americani, Haley le-ar fi cerut joi celor 64 de tari care au votat impotriva rezolutiei, s-au abtinut sau nu au votat deloc sa vina la o receptie organizata pe 3 ianuarie "sa va multumesc pentru prietenia cu Statele Unite".

acum 69 luni (22 Dec 2017)

Trump amenintase anterior ca va intrerupe ajutorul financiar tarilor care au votat in favoarea lor. In total, 128 de tari au sprijinit rezolutia, noua au votat impotriva iar 35, printre care si Romania, s-au abtinut. Amenintarea presedintelui american a avut efect, numarul statelor care s-au abtinut ori au respins rezolutia fiind mai mare fata de numarul tarilor asociate de obicei cu rezolutiile palestiniene. Chiar si asa, au existat si aliati occidentali ai Statelor Unite precum Egipt, Iordania sau Irak, care au sprijinit votul, in ciuda amenintarilor lui Trump. La inceputul lunii, Trump a dat peste cap decenii de politica americana dupa ce a anuntat ca Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului si ca intentioneaza sa-si mute ambasada acolo. "Statele Unite isi vor aminti aceasta zi in care au fost atacate in cadrul Adunarii Generale pentru ca ne-am exercitat dreptul nostru ca natiune suverana", a declarat inaintea votului ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley. Potrivit jurnalistilor americani, Haley le-ar fi cerut joi celor 64 de tari care au votat impotriva rezolutiei, s-au abtinut sau nu au votat deloc sa vina la o receptie organizata pe 3 ianuarie "sa va multumesc pentru prietenia cu Statele Unite".

Miercuri, Nikki Haley avertiza intr-un mesaj pe Facebook si Twitter ca SUA va "nota numele" statelor ce vor vota in favoarea rezolutiei ce condamna decizia administratiei Trump. Asa ca, atunci cand luam o decizie, in concordanta cu vointa poporului american, cu privire la locatia ambasadei NOASTRE, ne asteptam ca cei pe care i-am ajutat sa nu fie impotriva noastra", a scris Haley pe contul sau oficial. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro