Personajul Harry Potter implineste 20 de ani. Autoarea lui, Joanne Rowling, a gasit cu mare greutate o editura care sa-i publice prima carte

El a fost urmat de alte sase romane, opt filme, o piesa de teatru si a dus la crearea de parcuri tematice in SUA si in Japonia, a unui traseu turistic in Scotia, a unei expozitii permanente la studiourile Warner Bros de la Londra si la aparitia unei lungi suite de produse de marketing. Potrivit datelor postate pe site-ul statisticbrain.com in septembrie 2016, filmele au adus in intreaga lume 7,2 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), cartile 7,7 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro) si jucariile derivate 7,3 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro).

acum 82 luni (26 Jun 2017)

In urma cu exact 20 de ani, la 26 iunie 1997, scriitoarea britanica J.K. Rowling a publicat primul volum din seria Harry Potter dupa ce s-a confruntat cu circa zece refuzuri din partea editurilor, relateaza AFP citata de Agerpres. El a fost urmat de alte sase romane, opt filme, o piesa de teatru si a dus la crearea de parcuri tematice in SUA si in Japonia, a unui traseu turistic in Scotia, a unei expozitii permanente la studiourile Warner Bros de la Londra si la aparitia unei lungi suite de produse de marketing.

Desemnata cea mai buna scriitoare britanica in viata in 2006, ea are o avere de 650 de milioane de lire sterline (743 de milioane de euro), potrivit topului persoanelor celor mai bogate din Marea Britanie publicat de Sunday Times in mai 2017.

Nascuta in mintea autoarei in 1990, cu prilejul unei calatorii cu trenul intre Manchester si Londra, saga relateaza aventurile unui tanar vrajitor pe nume Harry Potter si a prietenilor sai Ron Weasley si Hermione Granger, la Scoala de magie, farmece si vrajitorii de la Hogwarts, condusa de Albus Dumbledore. Povestea incepe in vara lui 1991, cand Harry Potter, care nu a implinit inca 11 ani, a fost invitat sa se alature Scolii de magie de la Hogwarts.

Cele sapte carti au fost ecranizate in opt filme, ultimul volum, "Harry Potter si Talismanele Mortii", fiind impartit in doua lungmetraje realizate de David Yates. Primele doua filme pentru marele ecran au fost regizate de Chris Columbus, al treilea de mexicanul Alfonso Cuaron, al patrulea de Mike Newell si ultimele patru de David Yates.

In "Harry Potter si Copilul Blestemat", o piesa de teatru in doua parti jucata la Londra din iulie 2016, Harry Potter este adult si tata a tei copii.

In total, cele sapte volume ale seriei, traduse in 79 de limbi in 200 de tari, s-au vandut in peste 450 de milioane de exemplare in intreaga lume, din care 28 de milioane in Franta, de la lansarea seriei in 1997, sustine editura britanica Bloom... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro