Persoanele cu pensii de pana la 900 de lei vor beneficia de medicamente compensate in proportie de 90%

Pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 900 de lei pe luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor in proportie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Guvern. Astfel, au fost identificate situatii in care declaratiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunostinta despre existenta unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de actiuni, situatie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asigurati a procentului de 40% reprezentand diferenta dintre 50 — 90%)", informeaza sursa citata.

acum 40 luni (1 Jul 2017)

Pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 900 de lei pe luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor in proportie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Guvern.

"Pana in prezent, beneficiau de aceasta compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezinta drepturi de asigurari sociale care se cuvin in temeiul contributiilor de asigurari sociale achitate catre bugetul de asigurari sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurata", se arata in comunicat al Guvernului. In prezent, pentru a beneficia de aceasta compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum si o declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri. Astfel, au fost identificate situatii in care declaratiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunostinta despre existenta unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de actiuni, situatie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asigurati a procentului de 40% reprezentand diferenta dintre 50 — 90%)", informeaza sursa citata.

Fondurile necesare pentru aceasta masura vor fi asigurate, in proportie de 50%, din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si, respectiv, de 40% din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, prin transferuri din bugetul FNUASS. In cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, in 2016 au fost eliberate un numar de 2,379 milioane de retete aferente unui numar de 430.812 pensionari cu o valoare in cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimeaza ca, incepand cu 1 iulie 2... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro