Peripetiile lui Nicu Ceausescu, facut de comunisti aviator in 6 luni. Printisorul isi sfida mama si facea chefuri cu "gagicute"

Peripetiile lui Nicu Ceausescu, facut de comunisti aviator in 6 luni. Printisorul isi sfida mama si facea chefuri cu

Elevul Nicu Ceausescu l-a avut alaturi de el, la figurat, dar si la propriu, pentru ca scaunele in acest tip de avion sunt alaturate, pe instructorul de zbor Ion Valeanu. Sursa foto: ceausescunicolae.wordpress.com Era vazut foarte des in sala de mese, in salile de instructie, pe aerodrom dar si pe terenul de tenis de camp, amenajat la inceputul sederii sale in baza. Desi urmase o forma scurta de invatamant, Nicu Ceausescu a fost declarat cel mai bun elev al anului scolar 1975 - 1976, alaturi de adevaratul sef de promotie, absolvent al ciclului de trei ani de scoala. Puternica influenta a lui Nicu Ceausescu in mediile politice de atunci a facut ca, dupa absolvirea cursurilor, unitatea de aviatie de la Boboc sa se aleaga cu un teren de tenis de masa, o sala moderna de sport, asfaltarea drumului care leaga unitatea militara de gara Boboc dar si cu schimbarea culorii uniformei trupelor de aviatie din kaki in albastru.

acum 50 luni (5 Dec 2016)

Memoria colectiva l-a retinut pe Nicu Ceausescu drept intruchiparea copilului de bani gata, a iresponsabilului, a afemeiatului. Multi dintre cei care l-au cunoscut spun insa ca multe dintre "insusirile" capatate de "beizadeaua" sotilor Ceausescu sunt exagerate. Unul dintre cei care spun ca i-au descoperit lui Nicu Ceausescu latura pozitiva este fostul pilot de aviatie, colonelul in rezerva Marcel Smoleanu, pilot al Bazei aeriene Boboc in perioada in care "printisorul" urma cursurile de pilotaj ale Scolii de Aviatie. "In 1976 circula o legenda precum ca a terminat facultatea in Anglia si ca regina i-ar fi facut cadou un avion de mici dimensiuni. El a zis ca la Boboc, pentru ca vrea sa ia si brevetul de pilot. Si asa ne-am trezit cu Nicu Ceausescu la unitate", povesteste Marcel Smoleanu. Nicu Ceausescu avea 25 de ani cand a ales sa faca armata la Baza aeriana Boboc. La originea deciziei de a ajunge pilot, conform unei legende, ar fi fost si ambitia de a-si intrece fratele mai mare, Valentin, care facuse armata la Transmisiuni. Responsabilitatea de a-i asigura transferul si integrarea in unitatea buzoiana i-a revenit generalul Aurel Niculescu, comandantul Aviatiei Militare. Secretarul comitetului de partid i-a spus personal comandantului unitatii de aviatie: Burlacule, dupa ce pleaca tovarasul, tu nu ai sa mai ramai aici. Ori ajungi sa te promovez, ori dau cu tine de pamant. Vezi cum iese treaba in astea sase luni de zile", povesteste Marcel Smoleanu (foto jos). Elevul Nicu Ceausescu a fost cazat intr-un apartament de protocol, din interiorul microgarnizoanei. La inceput, era privit cu rezerva de colegi, asta si pentru ca nu lasa impresia ca vrea sa socializeze. "Am avut de multe ori ocazia sa vin in contact direct cu Nicu Ceausescu. Prima si prima data l-am vazut imbracat direct in haine de elev, dar nu de cazarma, ci de oras. El a fost cazat intr-un bloc facut de rusi langa unitate. Statea intr-un apartament cu trei camere iar eu si cu alti cativa colegi stateam la p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro