Pericolul misterios din carnea de porc. Un virus daunator omului a ajuns aproape de granita cu Romania

Pericolul misterios din carnea de porc. Un virus daunator omului a ajuns aproape de granita cu Romania

"Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, sau vanzarea de carne sau de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Clientul trebuie sa preleveze o proba de carne care trebuie sa fie compusa din muschii diafragmei si muschii intercostali (3-4 coaste prinse una de alta - alaturate, de 10-15 cm).

acum 87 luni (8 Dec 2016)

Acestia avertizeaza asupra comercializarii carnii de porc neexpertizata sanitar - veterinar si anunta amenzi drastice, in contextul in care in aceasta perioada creste consumul de carne de porc. Transportul porcilor vii si comercializarea acestora in targuri este strict interzisa ca urmare a restrictiilor sanitare veterinare dispuse pentru evitarea raspandirii virusului responsabil de producerea pestei porcine africane.

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000 lei, potrivit reprezentantilor DSVSA. De asemenea, pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si a infestarii cu parazitul Trichinella, institutia le recomanda iesenilor sa cumpere came de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar.

"Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, sau vanzarea de carne sau de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Daca porcul este bolnav de trichineloza sau de o alta boala infectioasa, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii", avertizeaza medicul Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA. Veti fi despagubiti de stat la valoarea de piata a animalului. Nu consumati camea si nu o preparati pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru camea obtinuta de la porcii mistreti. Astfel, pentru solicitari de pe raza intregului judet, examenul se poate realiza la laboratorul DSVSA din Copou. Solicitarile venite de la locuitori ai municipiului Iasi si ai comunelor Tomesti si Dancu sunt preluate de circumscriptia sanitara veterinara din Piata agroalimentara Hala Centrala. Locu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro