Pericolul ascuns in spatele gustului delicios al afumaturilor. Boala teribila ce-i ameninta pe consumatorii inraiti
Daca in trecut, cand afumare si, implicit, sararea, erau singurele metode de conservare a carnii, acestea nu puneau probleme importante de sanatate, azi, cand aceste produse sunt mult mai disponibile decat atunci (carnea se consuma, de regula, doar in zilele de sarbatoare) si mult mai consumate, se pune problema unor consecinte grave asupra organismului uman.
Gustul bun al mezelurilor afumate, in special al celor traditionale, facute in casa, reprezinta motivul pentru care tot mai multa lume consuma astfel de produse. Daca in trecut, cand afumare si, implicit, sararea, erau singurele metode de conservare a carnii, acestea nu puneau probleme importante de sanatate, azi, cand aceste produse sunt mult mai disponibile decat atunci (carnea se consuma, de regula, doar in zilele de sarbatoare) si mult mai consumate, se pune problema unor consecinte grave asupra organismului uman. Pe de alta parte, afumarea in sine presupune un aport de hidrocarburi aromatice, cunoscute ca gudroane, care sunt substante ale caror potential cancerigen este binecunoscut si dovedit", explica Marius Calinici, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, cu specializare si in interne.
Medicul atrage, insa, atentia ca de aici si pana a considera ca oricine mananca afumatori se va imbolnavi de cancer este o cale foarte lunga. "Da, se poate spune ca sporeste riscurile de a face cancer de tub digestiv, in special gastric si de colon.
Secretul - moderatia
La fel ca si cu alte alimente, medicul Mariu Calinici recomanda moderatia in consumul afumaturilor - fie ca ne referim la carne, fie la branzeturi - ca metoda de evitare a riscurilor. In plus, nutritionistul spune ca nu este bine ca astfel de alimente sa fie incluse in meniul copiilor mai mici de 10 ani si nici in cel al adultilor cu probleme hepato-biliare.
De asemenea, medicul spune ca substantele nocive din fumul cu care se conserva carnea si branzeturile ajung sa se impregneze mai mult atunci cand fumul folosit este unul cald. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro