Pericolele din Legea referendumului propusa de PSD. Atac la suveranitatea poporului

Pericolele din Legea referendumului propusa de PSD. Atac la suveranitatea poporului

Eugen Nicolicea lipeste acest articol (74) - care ofera poporului dreptul de a legifera direct - de articolul 90 din Constitutie, care ii ofera presedintelui dreptul de a convoca un referendum pe probleme ce tin de interes national, tot el fiind cel care stabileste ce e de interes national. Un fel de drept la replica "Adevarul" a scris zilele trecute ca initiativa lui Eugen Nicolicea l-ar lasa pe presedinte fara puterea de a mai declansa un referendum pe Justitie, prin Justitie intelegand probleme ce tin de gratiere si amnistie, dupa cum se arata in articole.

acum 46 luni (30 Mar 2017)

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a organizat miercuri a doua dezbatere pe tema Legii referendumului, pe care intentioneaza sa o modifice. Deputatul PSD vrea sa compileze doua articole din Constitutie, astfel incat presedintele nu va mai putea declansa un referendum pe probleme ce tin de gratiere, amnistie, fiscalitate si tratate internationale.

Mai intai, articolul 74 se refera la dreptul cetatenilor de a initia, in mod direct, si nu prin intermediul parlamentarilor, un proiect de lege. Cand initiativa legislativa este demarata de popor, Parlamentul este obligat sa o dezbata in cele doua Camere, nu neaparat sa o si adopte.

Eugen Nicolicea lipeste acest articol (74) - care ofera poporului dreptul de a legifera direct - de articolul 90 din Constitutie, care ii ofera presedintelui dreptul de a convoca un referendum pe probleme ce tin de interes national, tot el fiind cel care stabileste ce e de interes national. Practic, Constitutia ii ofera presedintelui libertate totala cand vine vorba de temele ce pot fi supuse unui referendum. "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea", se arata in textul propus de Nicolicea.

Intrebat de "Adevarul" de ce a compilat cele doua articole constitutionale, Eugen Nicolicea a raspuns: "Unu: pentru ca asa e. Trecem de primul punct, care exprima strict opinia lui Nicolicea si ajungem la Iohannis. In timpul protestelor de strada generate de celebra ordonanta 13, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va demara un referendum pe problema coruptiei, insa a precizat ca nu va folosi cuvintele gratiere sau amnistie in intrebarea de pe buletinul de vot. Desi Constitutia ii oferea libertate totala in a alege problema referendumului, ba chiar si intrebarea, Iohannis a facut o paralela cu articolul 74, referitor la initiativa cetateneasca, ingradindu-si singur puterea oferita de Constitutie. Iar cand se refe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro