Pentru puterea totala, Erdogan vrea AKP sau haos

AKP scade in sondaje Pentru moment, AKP pare sa se indrepte spre o noua infrangere electorala, prelungind criza de guvernare in tara, iar un membru AKP care a dorit sa ramana anonim estima ca o noua infrangere ar insemna inlaturarea actualului premier si lider al partidului. Violentele interne si instabilitatea regionala pun de asemenea la incercare sectorul turistic, vital pentru Turcia (a sasea cea mai vizitata tara din lume), afluenta scazand deja cu 14% de la inceputul anului, echivalent cu o pierdere de peste un miliard de euro. Negocierile de pace intre cele doua parti, acceptate de Erdogan, au fost blocate de noua conjunctura in care seful statului a decis, o data cu alaturarea la coalitia internationala contra terorismului, sa declanseze propriul razboi cu PKK, tocmai in vederea alegerilor anticipate.

acum 105 luni (27 Aug 2015)

Presedintele turc a pus in miscare toate mijloacele pentru a determina tara sa se intoarca la urne cat mai rapid posibil, in speranta ca partidul sau, AKP, va recastiga majoritatea absoluta in Parlament. Dar pariul lui Erdogan este riscant, iar sondajele de opinie din ultimele zece zile, in pofida tensiunilor extreme cauzate de confruntarile militare, nu arata o preferinta a electoratului pentru un anume partid, si in orice caz nu pentru AKP. Prin urmare, in aceste zile s-a deschis o batalie electorala de peste doua luni, pe care Erdogan este decis sa o castige.

Liderul turc nu a dorit un guvern de coalitie cu alte formatiuni politice turce intrate in Parlament, AKP nu poate guverna singur, iar premierul interimar, Ahmet Davutoglu, a esuat in alcatuirea la termen a Executivului. Desi obligat sa fie neutru, presedintele Erdogan intentioneaza sa obtina o noua victorie a Partidului islamo-conservator pe care l-a condus mai mult de un deceniu, AKP.

De la finele lunii iulie, criza politica in Turcia a fost dublata de o criza securitara interna fara precedent. In trei saptamani, luptele care opun Ankara si combatantii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au facut peste 60 de morti in cadrul fortelor de securitate si peste 900 in randul rebelilor.

AKP scade in sondaje

Pentru moment, AKP pare sa se indrepte spre o noua infrangere electorala, prelungind criza de guvernare in tara, iar un membru AKP care a dorit sa ramana anonim estima ca o noua infrangere ar insemna inlaturarea actualului premier si lider al partidului. Va fi slabit si ar putea incepe sa piarda sustinerea politicienilor si a oamenilor de afaceri", a precizat sursa AKP, adaugand ca "in acel moment, va fi fiecare pentru sine". Indecizia clasei politice turce si incapacitatea de a forma o coalitie de guvernare au afectat serios moneda nationala. Violentele interne si instabilitatea regionala pun de asemenea la incercare sectorul turistic, vital pentru Turcia (a sasea c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro