Pentru Grecia, reforme sau iesirea din zona euro

De la venirea la putere a partidului stangii radicale Syriza, a lui Alexis Tsipras, a fost imposibila o intelegere intre Grecia si creditorii sai externi privind deblocarea celei de-a doua transe de 7,2 miliarde din creditul de ajutor, conditionata de un plan de reforme in sistemul de pensii si al TVA, respinse de Atena. Uniune monetara "Raportul celor cinci presedinti", semnat de Jean-Claude Juncker, pentru Comisie, de Donald Tusk pentru Consiliul European, Martin Schultz, in fruntea Parlamentului European, Mario Draghi pentru BCE si Jeroen Dijsselbloem pentru Eurogroupe, a cazut chiar in ziua unui summit european decisiv pentru viitorul Greciei si poate al eurozonei.

acum 49 luni (22 Jun 2015)

La Bruxelles a avut loc aseara un summit al zonei euro, in cadrul unei zile cruciale pentru viitorul Greciei,pentru cel al Uniunii monetare, dar si pentru unitatea eurozonei.

La Bruxelles, la summitul zonei euro, sefii de stat chemati sa gaseasca o solutie politica, "un compromis" pentru evitarea falimentului Greciei, au fost contransi sa clarifice public pozitiile lor asupra dosarului grec. La mii de kilometri distanta, la Atena, bancile au tremurat in asteptarea acestui summit, in timp ce grecii au retras deja mai multe miliarde din distribuitoarele de bani. Cu cateva ore inainte, ministrii de Finante din cele 19 state ale zonei euro s-au reunit pentru evaluarea conditiilor unei a doua prelungiri, dincolo de 30 iunie, a planului de finantare si salvare a Greciei, agreat in 2012. Un summit contra cronometru, data-limita a unei incetari de plati a statului grec fiind 30 iunie, cu un arbitru de greutate - presedintele BCE, Mario Draghi, care tine in maini sistemul bancar elen. De la venirea la putere a partidului stangii radicale Syriza, a lui Alexis Tsipras, a fost imposibila o intelegere intre Grecia si creditorii sai externi privind deblocarea celei de-a doua transe de 7,2 miliarde din creditul de ajutor, conditionata de un plan de reforme in sistemul de pensii si al TVA, respinse de Atena.

De la datorie la tragedie

Premierul Tsipras se afla de duminica la Bruxelles, decis sa determine creditorii sa accepte noile propuneri elene pregatite la Palatul Maximou in week-end.

FMI, asociat programului de ajutor dupa 2009, este inflexibil privind conditiile impuse Greciei si reaminteste ca data rambursarii a 1,5 miliarde euro catre Fond este 30 iunie, data dupa care va declansa procedura pentru incetare de plati, ale carei consecinte pot duce la o iesire din zona euro. Chiar daca creditorii si Grecia ajung la un acord, va trebui ca Parlamentul german, Bundestagul, ca si Parlamentul grec, finlandez, eston si olandez sa il aprobe intr-o s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro