Pentagon: China este principalul agresor din regiune

Raportul Pentagonului precizeaza ca Beijingul "detine in prezent cel mai mare numar de nave din Asia", beneficiind de un numar crescand de nave de suprafata avansate, de noi submarine, nave amfibie si de primul port-avion. De asemenea, se subliniaza utilizarea asa-numitei Militii maritime chineze, o organizatie paramilitara de sute de ambarcatiuni civile de pescuit care actioneaza ca o adevarata linie de pichetaj virtual, la sute de mile in afara apelor teritoriale chineze, pentru a supraveghea celelalte nave si a le hartui pe cele care se apropie prea mult de insulele revendicate de Beijing.

acum 75 luni (19 May 2016)

Beijingul s-a aratat iritat de evaluarea Pentagonului asupra fortei armatei chineze si a ripostat printr-un comunicat, apreciind raportul americanilor ca "deformeaza deliberat" politica de aparare a Chinei si "a afectat grav increderea mutuala intre cele doua parti". "Transformarea radicala" include trecerea de la o armata altadata masiva la o forta agila, mai echilibrata, care a dobandit genul de capacitati expeditionare de care armata americana beneficiaza deja. "Modernizarea militara a Chinei este producerea de capacitati cu potential de reducere a principalelor avantaje tehnologice militare americane" pe mare si in aer, subliniaza documentul citat de Foreign Policy.

Semnul exterior cel mai vizibil poate fi vazut in cele 1.300 de ha recuperate pe recifuri si stanci in Marea Chinei de Sud. Din octombrie, autoritatile chineze au pus accentul pe dezvoltarea infrastructurii si mai ales pe construirea pistelor de aterizare pe insulele artificiale care pot primi avioane de lupta avansate.

Revendicari teritoriale

Revendicarile teritoriale, care se lovesc de pretentiile altor state din regiune, sunt pazite de Garda de Coasta si de nave civile chineze, dar miscarile chineze "au determinat tarile din regiune sa-si intareasca relatiile cu SUA". Presedintele Xi Jinping a reusit printr-o serie de reforme profunde in Armata de Eliberare a Poporului (APE) inclusiv o enorma reorganizare a institutiei dificil de manevrat, sa o transforme in unitati regionale distincte. Liderul chinez a epurat ofiteri din corpul armatei, a arestat in ultimul an zeci de inalti responsabili acuzati de coruptie si a redus randurile armatei cu 300.000 de militari.

In acelasi timp, fortele nucleare si de rachete au fost reorganizate ca serviciu independent si au fost intarite cu o noua gama de arme care cresc potentialul Chinei de a actiona departe in Pacific. Avand in vedere importanta acordata de Beijing de a fi in masura sa functioneze departe de casa - asa cum ar... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro