Pensiile si ajutoarele date de stat asigura un sfert din venituri

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie si ale carei rezultate au fost facute public ieri de catre Institutul National de Statistica, in medie, in al doilea trimestru al acestui an o gospodarie a inregistrat cheltuieli lunare de 2.210 lei, respectiv 828 lei pe persoana, reprezentand 90,1% din nivelul veniturilor totale. Aproape o treime din totalul cheltuielilor, pe mancare Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare).

acum 96 luni (6 Oct 2014)

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie si ale carei rezultate au fost facute public ieri de catre Institutul National de Statistica, in medie, in al doilea trimestru al acestui an o gospodarie a inregistrat cheltuieli lunare de 2.210 lei, respectiv 828 lei pe persoana, reprezentand 90,1% din nivelul veniturilor totale.

Din aceste venituri, cele banesti au fost, in medie, de 2.087 lei lunar pe gospodarie (782 lei pe persoana), diferenta fiind reprezentata de cele in natura, respectiv 365 de lei lunar pe gospodarie (137 lei pe persoana).

Cea mai mare parte a veniturilor au fost formate de salarii, insa ponderea ajutoarelor date de stat nu a fost de neglijat. Cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei au insumat si ele 1,4%.

O pondere importanta au avut-o si veniturile in natura (14,9%), in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,2%).

Veniturile in urban, cu o treime mai mari decat in rural

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul II 2014, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 33,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,4% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,3% din total. Cea mai mare parte a acestora (26,6% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,7% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

Aproape o treime din totalul cheltuielilor, pe mancare

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, ser... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro