Pensii speciale si pentru alesii locali, pe baza aceleiasi minciuni

Pensii speciale si pentru alesii locali, pe baza aceleiasi minciuni

Potrivit unor surse politice, Parlamentul urmeaza sa voteze saptamana viitoare - ultima din aceasta sesiune legislativa - un proiect de lege prin care sa le acorde pensii speciale si primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene. In total, a contribuit la sistemul de asigurari sociale timp de 14 ani, pentru ca mandatul de ales local se considera vechime in munca, deci se adauga implict si la calculul punctului de pensie. "Durata exercitarii mandatului de primar si de viceprimar, de presedinte si de vicepresedinte al consiliului judetean constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovare si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei", arata articolul 39 din lege.

acum 100 luni (17 Dec 2015)

Potrivit unor surse politice, Parlamentul urmeaza sa voteze saptamana viitoare - ultima din aceasta sesiune legislativa - un proiect de lege prin care sa le acorde pensii speciale si primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene. Modul de calcul este identic cu cel al pensiilor speciale pentru parlamentari: numarul lunilor de mandat inmultit cu 0,55% din salariul brut incasat lunar de un ales local. Proiectul de lege a fost semnat de parlamentari de la PSD, UNPR si UDMR, exact partidele care au votat si pentru adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca PSD va vota proiectul de lege, care va ajunge saptamana viitoare la Senat, in calitate de camera decizionala. Primarii au foarte multe constrangeri si foarte putine drepturi", a spus Dragnea, adaugand ca primarii si restul alesilor locali au responsabilitati mari, insa nu au dreptul, potrivit legii, sa primeasca sporuri, la fel ca ceilalti functionari publici. Dragnea si Zgonea sustin exact argumentele pe care le-au invocat si atunci cand au votat legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adica pentru ei insisi. Pe scurt, liderii PSD spun ca, din moment ce alesii locali nu pot primi sporuri, pensia li se va calcula doar din salariul de baza, deci va fi mica. In aparatul de stat exista foarte multi angajati care nu primesc sporuri si carora li se calculeaza pensia doar din salariul de baza.

Pentru ca sfidarea sa mearga si mai departe, parlamentarii ii aseaza pe alesii locali deasupra poporului. "Multi dintre cei care au indeplinit sau indeplinesc functiile de primar, viceprimar , presedinte sau vicepresedinte de CJ au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale", se arata in expunerea de motive a legii.

Insa alesii locali nu au fost obligati sa se puna in slujba comunitatii lo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro