Penitenciarul din Botosani, tabara de exterminare si reeducare pentru detinutii politic, in anii '60: "Ne-au dat si mate de oaie fierte, cu balega in ele"

Penitenciarul din Botosani, tabara de exterminare si reeducare pentru detinutii politic, in anii '60:

In 1960, in conditii si din motive inca neelucidate, 3.500 de opozanti ai regimului comunist, elite intelectuale si politice ale regimului "burghezo-mosieresc", erau transportati in conditii inumane de la Puscaria din Galati la cea din Botosani. "Din motive inca necunoscute, in timpul alegerilor prezidentiale americane de la inceputul lunii noiembrie 1960, detinutii partidelor istorice din Penitenciarul Galati au fost imbarcati intr-un tren cu vagoane de vite, in conditii ingrozitoare (fara banci de stat si cu tinete insuficiente) si transportati in 48 de ore la Penitenciarul Botosani, reamenajat pentru detinerea lor", preciza Dan Amadeo Lazarescu, fost detinut la Botosani, intr-un interviu acordat lui Dumitru Ignat. "Si pe mine ma doare", un tratament inedit Moartea era lenta, dureroasa, cauzata in principal de lipsa medicilor, a medicamentelor, bataile crunte indurate de la gardieni, dar mai ales de hrana extrem de proasta.

acum 88 luni (1 Aug 2015)

In 1960, in conditii si din motive inca neelucidate, 3.500 de opozanti ai regimului comunist, elite intelectuale si politice ale regimului "burghezo-mosieresc", erau transportati in conditii inumane de la Puscaria din Galati la cea din Botosani.

Initial toti credeau ca se izbavisera, ca au scapat din iadul cu mancare proasta de la malul Dunarii.

Primii detinuti politici: taranii chiaburi

La inceputul represiunii comuniste, dupa 1945, puscaria din Botosani nu era facuta pentru a primi detinuti politici.

Primii au fost tarani sau oameni de rand care se opuneau regimului, mai ales colectivizarii. Aici au fost adusi si batuti satenii care s-au revoltat in satul Roma din judetul Botosani, dar si alti opozanti ai sistemului. Marturii despre grozaviile suferite aici de detinuti au fost stranse de scriitorul si jurnalistul botosanean Dumitru Ignat in lucrarea "Calvarul detinutilor anti-comunisti botosaneni.

Mihai Capverde, fost inginer botosanean, spune ca a fost intemnitat in 1958, iar la acea data erau deja sase celule cu detinuti politici. Anul de groaza in care a fost insa inasprit regimul de detentie si, de fapt, momentul in care penitenciarul din Botosani devine clar tabara de exterminare este 1960.

Blocul de celule in care se aflau inchisi detinutii politici din Penitenciarul Botosani FOTO Cosmin Zamfirache

Este anul in care sunt adusi la Botosani detinutii politici cu staif, oamenii pe care regimul ii dorea morti sau complet "reeducati".

"Din motive inca necunoscute, in timpul alegerilor prezidentiale americane de la inceputul lunii noiembrie 1960, detinutii partidelor istorice din Penitenciarul Galati au fost imbarcati intr-un tren cu vagoane de vite, in conditii ingrozitoare (fara banci de stat si cu tinete insuficiente) si transportati in 48 de ore la Penitenciarul Botosani, reamenajat pentru det... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro