Penitenciarele romanesti sunt comparate cu cele din Rusia si Pakistan. Un studiu al unei organizatii academice europene desfiinteaza inchisorile din tara noastra

Conditiile din inchisorile din Romania sunt similare celor din locurile de detentie din Rusia si Pakistan, arata un studiu al CEJISS (Central European Journal of International and Security Studies - Jurnalul Central European de Studii Internationale si de Securitate). In conformitate cu rapoartele Asociatiei pentru apararea drepturilor omului in Romania, Comitetul Helsinki si ale Asociatiei pentru drepturile omului si a persoanelor private de libertate, cele mai multe inchisori din Romania erau supraaglomerate si aveau conditii inadecvate, inclusiv ingrijire medicala insuficienta, mancare de calitate proasta, mucegai in bucatarii si celule, personal insuficient, un numar prea mic de bai, igiena precara, insecte, un numar prea mic de medici (ba chiar lipsa psihologilor si psihiatrilor in unele penitenciare), lipsa activitatii si activitati educationale inadecvate.", scriu Bohdan si Isaev. Incarcerarile politice, analizate Pentru autorii studiului CEJISS, exista un punct comun al conditiilor de detentie din penitenciarele romanesti, rusesti si pakistaneze: "Penitenciarele nu sunt populate doar cu infractori, ci si cu cei care contesta un sistem nedrept de Justitie sau care, accidental si fara nici o vina, devin victime ale sistemului nedrept de Justitie.

acum 53 luni (21 Feb 2017)

Conditiile din inchisorile din Romania sunt similare celor din locurile de detentie din Rusia si Pakistan, arata un studiu al CEJISS (Central European Journal of International and Security Studies - Jurnalul Central European de Studii Internationale si de Securitate).

CEJISS - un "forum pentru cercetari ale unor teme internationale si de securitate", dupa cum se recomanda - este localizat in Cehia, la Praga, si publica studii academice ale unor cercetatori recunoscuti in domeniile lor. Acest articol prezinta o incercare de reinterpretare si reaplicare a unor concepte ale teoriei etichetarii, dezvoltata de sociologi, pentru a analiza o chestiune de stiinte politice: relatia dintre sistemele penale si structurile de guvernare. Acest studiu chestioneaza cum si ce masuri luate de catre autoritatile de stat pentru a pedepsi infractiuni pot contribui, de fapt, la cresterea intensitatii si amplorii actelor penale. Aceasta lucrare implementeaza o metodologie comparativa si examineaza Romania (din punct de vedere infractional), Rusia (infractional/ideologic) si Pakistan (ideologic), pentru a masura nivelul de radicalizare/recidiva din inchisorile din aceste state".

Formal, inchisorile romanesti sunt europene din 1991

Unul din capitolele studiului mentionat se refera strict la "Conditii generale in inchisori si sistemul penitenciar" din Romania, dupa cum si arata numele capitolului.

In prezent, Romania are aproximativ 45 de inchisori si centre de detentie, din care 16 de maxima securitate. In opinia noastra, evenimentul cheie in procesul de transformare a sistemului penal din Romania a fost transferul acestei activitati din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in cea a Ministerului Justitiei inca din 15 ianuarie 1991. Transferarea controlului inchisorilor de la Ministerul de Interne catre Ministerul Justitiei a fost un indiciu ca inchisorile au devenit institutii sociale pentru a rezolva probleme practice, mai degraba decat institutii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro