Penalii din Parlament care fac legi in interes propriu

Un vot precum cel de marti, din Camera Deputatilor, cand 231 de alesi au blocat urmarirea penala a premierului, este de neinteles pentru majoritatea oficialilor europeni si americani. Revoltat ca nu toti colegii sai sunt inculpati si judecati, deputatul a depus la instanta Inaltei Curti o lista completa, cu 145 de deputati, lista ce provenea de la Camera Deputatilor, cu numele colegilor din legislaturile 2004-2008 si 2008-2012 care si-au angajat rudele la cabinetele de parlamentar, dar care nu erau acuzati de conflict de interese, spun surse PSD. Potrivit Codului Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

acum 105 luni (11 Jun 2015)

Un vot precum cel de marti, din Camera Deputatilor, cand 231 de alesi au blocat urmarirea penala a premierului, este de neinteles pentru majoritatea oficialilor europeni si americani. Totusi, "performanta" tipic romaneasca poate fi explicata daca ne uitam la cateva cifre: din cei 555 de senatori si deputati, 75 sunt urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati.

Deputatul PSD de Olt Daniel Barbulescu este cel care a adapostit in propria casa seiful, lingourile din aur si cateva dintre tablourile ex-ministrului Darius Valcov, trimis in judecata pentru mai multe fapte de coruptie. Barbulescu, scapat de urmarire penala in dosarul prietenului si nasului sau doar pentru ca a furnizat procurorilor informatii si probe, nu s-a sfiit in mai anul trecut sa depuna un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala astfel incat sa fie urgentata eliberarea conditionata. Ezitari nu au avut, la inceputul lunii aprilie 2015, nici deputatii PSD Marius Manolache, Marian Ghiveciu, Florin Paslaru si Catalin Marian Radulescu atunci cand au semnat, alaturi de alti colegi, un proiect legislativ cu zeci de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

De la ingreunarea dispunerii masurilor preventive (sa fie luate doar daca exista probe din care sa rezulte vinovatia dincolo de orice indoiala) si schimbarea modului de calcul al pedepselor pana la reducerea termenelor de prescriptie, descurajarea denuntatorilor si reconsiderarea modului de apreciere a gravitatii faptelor, legile penale ar urma sa sufere ample transformari. Cateva "detalii": Manolache, fin al premierului Victor Ponta, este urmarit penal in dosarul Realitatea Media, in timp ce Ghiveciu si Radulescu sunt trimisi in judecata (primul, din 2012, intr-un dosar de coruptie; al doilea, din aprilie 2014, pentru dare de mita si acte de comert incompatibile cu functia). Paslaru, al patrulea muschetar, sta si mai prost la capitolul integritate, fiind deja condamnat, in prima instanta, la o amenda pena... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro