Pelerinajul ortodox aprobat de doi papi. Mii de pelerini sunt asteptati sa soseasca la Manastirea Nicula

Pelerinajul ortodox aprobat de doi papi. Mii de pelerini sunt asteptati sa soseasca la Manastirea Nicula

Vorbim de Papa Clemente al XIII-lea care a dat, in 1767, un decret prin care acorda indulgenta celor care vor merge in pelerinaj la Nicula si de Papa Pius al XI-lea care semna, pe 19 octombrie 1928, un document pontifical prin care se acorda indulgenta plenara tuturor celor care "cu adevarata parere de rau pentru pacatele lor, marturisindu-se si cuminecandu-se, vor cerceta cu evlavie Biserica Sfintei Manastiri de la Nicula, din Dieceza romaneasca a Gherlei...". In opinia greco-catolicilor, la Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa dedicat Fecioarei Maria alaturi de cele de la Lourdes, Fatima, Montserrat, Maria-Pocs, Loretto, Czestochowa. Sfantul locas manastiresc, care a fost loc de primire al pelerinilor si refugiu de reculegere si rugaciune pentru Episcopii Eparhiei de Cluj-Gherla, a fost incredintat unui Ordin Calugaresc de catre Arhiereul Iuliu Hossu, abia in 1936 (prin Decretul nr.140/1936) si acest ordin a fost Ordinul Sfantului Vasile cel Mare, pe care Arhiereul de binecuvantata memorie Iuliu Hossu il considera un sprijin de baza.

acum 73 luni (13 Aug 2016)

"Nu avem voie sa uitam istoria, de aceea sa pastram in sufletul nostru Manastirea Nicula, locul nostru de pelerinaj eparhial si national. Prin prezenta noastra acolo, urmam chemarea Cardinalului nostru Iuliu Hossu!", este indemnul adresat de Florentin Crihalmeanu, Episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Programul procesiunii greco-catolice

Pelerinajul greco-catolicilor incepe prin procesiunea pe jos de la Gherla la Nicula din dupa-amiaza de duminica, 14 august. Procesiunea va fi condusa de ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla. Preotul Alexandru Hruban, protopop de Gherla, anunta ca plecarea pelerinilor va fi la ora 16.00, de la Capela greco-catolica de pe strada 1 Decembrie 1918 din Gherla, pe traseul: Piata Libertatii, strada Bobalna, strada Liviu Rebreanu si iesirea din orasul Gherla spre Nicula pana la Biserica parohiala greco-catolica din Nicula.

Duminica dupa-amiaza, de la ora 18.00, se va oficia slujba de Vecernie. Potrivit reprezentantilor eparhiei, noaptea de 14 spre 15 august va cuprinde rugaciuni inchinate Fecioarei Mari, iar de la orele 3.00 pana la 6.00 rugaciunea va fi condusa de reprezentanti ai Ordinului Sfantului Vasile cel Mare.

Povestea unui pelerinaj

Potrivit greco-catolicilor, manastirea Nicula a fost consfintita drept loc de pelerinaj de doi Suverani Pontifi care au emis acte in acest sens. Vorbim de Papa Clemente al XIII-lea care a dat, in 1767, un decret prin care acorda indulgenta celor care vor merge in pelerinaj la Nicula si de Papa Pius al XI-lea care semna, pe 19 octombrie 1928, un document pontifical prin care se acorda indulgenta plenara tuturor celor care "cu adevarata parere de rau pentru pacatele lor, marturisindu-se si cuminecandu-se, vor cerceta cu evlavie Biserica Sfintei Manastiri de la Nicula, din Dieceza romaneasca a Gherlei...".

In opinia greco-catolicilor, la Nicula s-a dezvo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro